Modificările legislative din ultima perioadă, chiar dacă nu au intrat încă în vigoare, precum şi lunga perioadă de curăţare a bilanţurilor de creditele neperformante, determină băncile comerciale să îşi regândească întreaga politică de împrumut pe piaţa din România, scrie Economica.net.
Pe de o parte avem controversata lege a dării în plată, legea falimentului personal – suspendată momentan, conversia creditelor din valută în lei (mai mult sau mai puţin obligatorie, dar generatoare de pierderi la nivel de bancă) şi pe de altă parte, procesele pe clauze abuzive pe care băncile încep să le piardă în favoarea clienţilor, pachetele de credite neperformante vândute pe mai nimic sau scoase în afara bilanţului şi bomboana de pe tort: viitoarea lege ANPC care transpune Directiva 17 a Uniunii Europene.
Majoritatea băncilor vor modifica avansurile la creditele impotecare
Sunt câteva dintre motivele pentru care băncile comerciale au nevoie de ceva timp pentru a-şi regândi politica de creditare şi a simţi că au din nou pământ stabil sub picioare. „Indiferent dacă legea dării în plată va fi promulgată cu toate modificările cerute de BNR sau nu, lucrurile în sistemul bancar nu pot rămâne aşa cum sunt acum. Evident, nu trebuie să ne gândim la modificări catastrofale, dar nici la faptul că situaţia va rămâne aşa cum este acum. Băncile nu au nici un fel de experienţă despre cum va funcţiona piaţa creditelor în noile condiţii de piaţă”, a declarat analistul economic Aurelian Dochia. Aşa se explică poate şi faptul că băncile comerciale sunt circumspecte în această perioadă cu acordarea de noi credite imobiliare.
Citeşte mai mult pe economica.net