Piaţa de construcţii, în creştere rapidă datorită investiţiilor masive angajate de PSD: sute de contracte publice scoase la licitaţie

Sectorul construcțiilor în România se află într-o perioadă de creștere semnificativă, susținut de investițiile masive deblocate de Guvernul PSD anul trecut pentru proiectele cuprinse în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Filip Stan
05 iul. 2024, 17:20
Piaţa de construcţii, în creştere rapidă datorită investiţiilor masive angajate de PSD: sute de contracte publice scoase la licitaţie

Guvernul condus de Marcel Ciolacu, președintele PSD, și-a asumat rolul de a transforma investițiile într-un pilon principal al creșterii economice a României. Comenzile record venite din partea statului din ultima perioadă au ridicat masiv piata de construcții.

Sorin Grindeanu, despre candidatul PSD la prezidenţiale: „Cel mai bine cotat în sondaje şi în încredere şi ca intenţie de vot este Marcel Ciolacu”

Proiecte de infrastructură, spitale și școli, în valoare de peste 10 mld. euro sunt în prezent scoase la licitație, iar multe altele urmează să fie publicate. Până în 2030, se așteaptă realizarea de proiecte publice de cel puțin 120 mld. euro și proiecte private de 50-60 mld. euro.

Construcțiile au deschis în forță anul 2024, iar creșterea va continua și în 2025

Sectorul construcțiilor în România se află într-o perioadă de creștere semnificativă, susținut de investițiile masive deblocate de Guvernul PSD anul trecut pentru proiectele cuprinse în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și prin programe finanțate prin fonduri guvernamentale.

Conform Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), se estimează că volumul lucrărilor de construcții va înregistra o creștere de 7,6% în 2024, iar această evoluție va continua și în 2025, cu un plus de 9,1%. Pe ansamblul perioadei 2024-2027, creșterea totală se estimează că va fi la nivelul de peste 35%, față de anul 2023.

Guvernul Ciolacu a scos în 2024 la licitație sute de contracte, cu o valoare de peste 13 mld. euro

În prezent, sute de contracte publice se află în licitație pe platforma SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), căutându-și executanții. Aceste proiecte acoperă diverse domenii, inclusiv infrastructură, spitale, clădiri pentru instituții publice de învățământ și dotarea cu energie termică a orașelor.

În total, de la începutul anului aproximativ 650 de proiecte au fost publicate pe SEAP, având o valoare cumulată de 67,6 mld. lei (peste 13 mld. euro), un efort administrativ coordonat la nivelul Cabinetului condus de Marcel Ciolacu.

Printre beneficiarii acestor proiecte de mare valoare se numără Compania Națională de Căi Ferate (CFR), Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța, Politehnica București și diverse administrații locale, inclusiv cea din Râmnicu Vâlcea.

Creșterea de PSD, la peste 97%, a absorbției de fonduri UE pune miliarde de euro la dispoziția firmelor de construcții

Piața construcțiilor a căpătat dinamism în ultimii ani, datorită implementării programelor europene pentru dezvoltarea infrastructurii critice. Această perspectivă promițătoare deschide oportunități semnificative pentru companiile de construcții, oferindu-le posibilitatea de a se angaja în lucrări valoroase și importante care le pot asigura veniturile pentru anii următori.

Creșterea veniturilor românilor, sprijinită de PSD, evidențiată de un nou record Fidelis

Valoarea pieței implementării programelor europene pentru dezvoltarea infrastructurii critice este estimată în prezent la 11 mld. euro, iar potențialul acesteia este imens, având în vedere că valoarea totală a proiectelor în execuție și planificate până în 2036 se ridică la 20 mld. euro.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Aceasta este temperatura la care trebuie setat aerul condiționat vara. Puțini știu cât de important e
Capital.ro
Statul NU mai dă BANI. Decizia lovește în zeci de mii de români. Au anunțat vineri, 5 iulie
Playtech.ro
Când intră pensiile pe card în iulie 2024. Pe ce dată se fac plățile
DailyBusiness
BNR, anunțul momentului pentru românii cu credite! Ce se întâmplă cu dobânda de referință?
Adevarul
Cum a rămas România fără uriașele păduri seculare. Planul eșuat al lui Ceaușescu de reîmpădurire a țării
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Locul de basm supranumit 'Elveția României'. Se află la 406 km de București și puțini turiști au auzit de el
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Statul te obligă să declari. Noua regulă impusă din 1 iulie. Te oprește în trafic și te amendează
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
România asigură transport medical pentru un soldat ucrainean rănit grav
MediaFlux
Prințul William, DEZVĂLUIRI INCREDIBILE despre PRINȚESA DIANA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!