„În ceea ce priveşte piaţa imobiliară de pe Valea Prahovei, putem spune că aceasta este în revenire totală. Cu excepţia lunii februarie, care a fost blocată la propriu din cauza ninsorilor abundente, ultimele luni ale anului 2011 şi prima luna a anului 2012 au adus, spre surprinderea tuturor, un număr destul de însemnat de potenţiali cumpărători, înregistrând un număr record de vizionări raportat la aceeaşi perioada a anilor 2009 şi 2010. Numărul de tranzacţii efective înregistrat a fost în creştere cu 30-40% faţă de anii precedenţi„, a spus pentru RTV.NET, Mihai Totpal, reprezentant al agenţiei imobiliare Mervani.
Se caută terenuri mici
Ca şi în anii trecuţi, cei mai mulţi se interesează de cumpărarea unei locuinţe unde să poată merge în weekend.
„În continuare, de interes pentru clienţi rămâne segmentul de apartamente de vacanţă, garsoniere, apartamente de două şi trei camere. De asemenea, interesante sunt şi terenurile, dar cu suprafeţe mici, ideale pentru construcţia unei mici căsuţe la munte„, ne-a spus Ciprian Kore, reprezentant al agenţiei Imobiliare Colex.
Pentru 2012, agenţii imobiliari se aşteaptă ca numărul tranzacţiilor în zonele montane să crească.
„Spre deosebire de anii 2009 şi 2010 când agenţia a trebuit sa apeleze la rezerve financiare, în anul 2011 am putut înregistra chiar un mic profit. Pentru 2012 premisele sunt foarte bune, iar prognoza noastră este că vom înregistra o creştere a cifrei de afaceri destul de însemnată„, a mai spus Mihai Totpal.
Cine sunt cumpărătorii
Cei mai mulţi clienţi pentru proprietăţile de la munte vin din Bucureşti, dar sunt şi clienţi care locuiesc lângă mare sau Dunăre şi îşi doresc o locuinţă pe Valea Prahovei.
„Bucureştiul furnizează în continuare peste 50% din numărul clienţilor, urmat de Constanţa, Giurgiu, Galaţi, Craiova, Piteşti, etc..„, a declarat Mihai Totpal.
Cei mai mulţi clienţi vin din Bucureşti pentru că este aproape.”Valea Prahovei este destul de aproape de Capitală şi sincer muntele atrage pe toate lumea”, a spus şi Ciprian Kore.
Nici străinilor nu le este indiferentă piaţa imobiliară de la munte. „Înregistrăm o modestă, dar sigură, creştere a numărului de cereri venite din străinătate. Ca şi procent, niciodată numărul clienţilor externi nu a depăşit 10% din numărul total al tranzacţiilor înregistrate pe agenţia noastră”, spune reprezentantul agenţie Mervani.
Nu există tranzacţii fără negocieri
În medie, raportat la perioada 2008-2009, preţurile la toate categoriile de imobile au înregistrat o scădere semnificativă, cu aproximativ 35%.
Categoria de imobile cel mai greu afectată de criza financiară a fost cea a garsonierelor şi apartamentelor în complexe rezidenţiale noi unde dezvoltatorii au fost nevoiţi să coboare foarte mult preţurile pentru a putea vinde în continuare.
Cel mai puţin au scăzut preţurile la apartamentele în blocuri vechi şi la casele cu suprafeţe de maxim 200 de metri pătraţi.
La terenuri preţul a scăzut foarte mult la cele cu suprafeţe de peste 2.000 de metri pătraţi.
„Preţurile s-au stabilizat, nu au mai scăzut, cu menţiunea că la momentul trazacţionării, de la caz la caz, s-a negociat şi s-a făcut vânzarea. Practic nu există tranzacţie fără o negociere, mai ales că plăţile sunt facute cash, fără credite”, a spus Ciprian Kore.
Estimări pentru acest an
„Prognozele pentru 2012 sunt unele extrem de pozitive având în vedere faptul că piaţa imobiliară în general este în revenire, inclusiv în alte ţări. Potenţialii cumpărători şi investitori care au aşteptat până acum momentul optim pentru achiziţie au înţeles că piaţa a ajuns în punctul ideal pentru realizarea acestui lucru„, spune Mihai Totpal.
Alţii consideră că acest segment trebuie să înceapă să mişte pentru că este o piaţă imobiliară unică.
„Piaţa imobiliară de la munte îşi revine în primul rând datorită faptului că este o zonă de vacanţă, cu sezon pe tot parcursul anului şi încă există oameni care-şi doresc un loc de relaxare„, spune Ciprian Kore.
Cum a ajutat criza agenţiile imobiliare
„Suntem convinşi că nu ne vom mai întoarce la perioada 2006-2007 ca şi boom imobiliar, dar avem plăcerea ca în acest moment să constatăm că în piaţă au ramas doar acele agenţii care şi-au demonstrat profesionalismul, seriozitatea şi capacitatea de a gestiona şi perioade mai neprielnice pentru acest domeniu de activitate„, spune Mihai Totpal.
Odată cu criza imobiliară, au dispărut de pe piaţă foarte multe agenţii fantomă, samsari imobiliari şi acea „fauna” imobiliară care au adus atatea prejudicii de imagine tuturor agenţiilor imobiliare şi neîncredere din partea clienţilor.