Piaţa imobiliară de la munte îşi revine. Vezi ce proprietăţi se caută pe Valea Prahovei

Agenţii imobiliari de la munte sunt mulţumiţi de cum a demarat anul imobiliar în zonă. Aceştia spun că aşa multe vizionări şi tranzacţii nu au mai încheiat de câţiva ani. Mulţumirea şi optimismul vine din faptul că preţurile s-au stabilizat. Chiar şi aşa există loc de negociere, pe orice segment.
Nicu Stan
23 mart. 2012, 06:15
Piaţa imobiliară de la munte îşi revine. Vezi ce proprietăţi se caută pe Valea Prahovei

În ceea ce priveşte piaţa imobiliară de pe Valea Prahovei, putem spune că aceasta este în revenire totală. Cu excepţia lunii februarie, care a fost blocată la propriu din cauza ninsorilor abundente, ultimele luni ale anului 2011 şi prima luna a anului 2012 au adus, spre surprinderea tuturor, un număr destul de însemnat de potenţiali cumpărători, înregistrând un număr record de vizionări raportat la aceeaşi perioada a anilor 2009 şi 2010. Numărul de tranzacţii efective înregistrat a fost în creştere cu 30-40% faţă de anii precedenţi„, a spus pentru RTV.NET, Mihai Totpal, reprezentant al agenţiei imobiliare Mervani.

Se caută terenuri mici

Ca şi în anii trecuţi, cei mai mulţi se interesează de cumpărarea unei locuinţe unde să poată merge în weekend.

În continuare, de interes pentru clienţi rămâne segmentul de apartamente de vacanţă, garsoniere, apartamente de două şi trei camere. De asemenea, interesante sunt şi terenurile, dar cu suprafeţe mici, ideale pentru construcţia unei mici căsuţe la munte„, ne-a spus Ciprian Kore, reprezentant al agenţiei Imobiliare Colex.

Pentru 2012, agenţii imobiliari se aşteaptă ca numărul tranzacţiilor în zonele montane să crească.

„Spre deosebire de anii 2009 şi 2010 când agenţia a trebuit sa apeleze la rezerve financiare, în anul 2011 am putut înregistra chiar un mic profit. Pentru 2012 premisele sunt foarte bune, iar prognoza noastră este că vom înregistra o creştere a cifrei de afaceri destul de însemnată„, a mai spus Mihai Totpal.

 Cine sunt cumpărătorii

Cei mai mulţi clienţi pentru proprietăţile de la munte vin din Bucureşti, dar sunt şi clienţi care locuiesc lângă mare sau Dunăre şi îşi doresc o locuinţă pe Valea Prahovei.

Bucureştiul furnizează în continuare peste 50% din numărul clienţilor, urmat de Constanţa, Giurgiu, Galaţi, Craiova, Piteşti, etc..„, a declarat Mihai Totpal.

Cei mai mulţi clienţi vin din Bucureşti pentru că este aproape.”Valea Prahovei este destul de aproape de Capitală şi sincer muntele atrage pe toate lumea”, a spus şi Ciprian Kore.

Nici străinilor nu le este indiferentă piaţa imobiliară de la munte. „Înregistrăm o modestă, dar sigură, creştere a numărului de cereri venite din străinătate. Ca şi procent, niciodată numărul clienţilor externi nu a depăşit 10% din numărul total al tranzacţiilor înregistrate pe agenţia noastră”, spune reprezentantul agenţie Mervani.

Nu există tranzacţii fără negocieri

În medie, raportat la perioada 2008-2009, preţurile la toate categoriile de imobile au înregistrat o scădere semnificativă, cu aproximativ 35%.

Categoria de imobile cel mai greu afectată de criza financiară a fost cea a garsonierelor şi apartamentelor în complexe rezidenţiale noi unde dezvoltatorii au fost nevoiţi să coboare foarte mult preţurile pentru a putea vinde în continuare.

Cel mai puţin au scăzut preţurile la apartamentele în blocuri vechi şi la casele cu suprafeţe de maxim 200 de metri pătraţi.

La terenuri preţul a scăzut foarte mult la cele cu suprafeţe de peste 2.000 de metri pătraţi.

„Preţurile s-au stabilizat, nu au mai scăzut, cu menţiunea că la momentul trazacţionării, de la caz la caz, s-a negociat şi s-a făcut vânzarea. Practic nu există tranzacţie fără o negociere, mai ales că plăţile sunt facute cash, fără credite”, a spus Ciprian Kore.

Estimări pentru acest an

Prognozele pentru 2012 sunt unele extrem de pozitive având în vedere faptul că piaţa imobiliară în general este în revenire, inclusiv în alte ţări. Potenţialii cumpărători şi investitori care au aşteptat până acum momentul optim pentru achiziţie au înţeles că piaţa a ajuns în punctul ideal pentru realizarea acestui lucru„, spune Mihai Totpal.

Alţii consideră că acest segment trebuie să înceapă să mişte pentru că este o piaţă imobiliară unică.

Piaţa imobiliară de la munte îşi revine în primul rând datorită faptului că este o zonă de vacanţă, cu sezon pe tot parcursul anului şi încă există oameni care-şi doresc un loc de relaxare„, spune Ciprian Kore.

Cum a ajutat criza agenţiile imobiliare

Suntem convinşi că nu ne vom mai întoarce la perioada 2006-2007 ca şi boom imobiliar, dar avem plăcerea ca în acest moment să constatăm că în piaţă au ramas doar acele agenţii care şi-au demonstrat profesionalismul, seriozitatea şi capacitatea de a gestiona şi perioade mai neprielnice pentru acest domeniu de activitate„, spune Mihai Totpal.

Odată cu criza imobiliară, au dispărut de pe piaţă foarte multe agenţii fantomă, samsari imobiliari şi acea „fauna” imobiliară care au adus atatea prejudicii de imagine tuturor agenţiilor imobiliare şi neîncredere din partea clienţilor.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
A avut un ciob de sticlă înfipt în ficat, timp de nouă ani. Cum a supraviețuit
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Primăria Capitalei a consolidat o singură clădire cu risc seismic în ultimii 3 ani. Nicușor Dan anunță măsuri suplimentare de evaluare
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!