Aproape 400.000 de maşini second hand din import au fost înmatriculate în România, în 2021. Conform autovit.ro, piaţa maşinilor second hand din import a înregistrat un salt de la 381.495 de unităţi, în 2020, la 395.759 de unităţi, în 2021.
„Variaţia între luna cu cele mai mari volume şi cea cu cele mai mici este mult mai redusă decât la maşini noi. Minimul a fost atins în decembrie, cu puţin peste 27.000 de maşini, iar maximul a fost în martie, când au fost înmatriculate în România peste 36.000 de maşini second-hand din import. Anul 2021 s-a încheiat cu aproximativ 400.000 de unităţi, ceea ce reprezintă o creştere de 3,74% faţă de 2020, când totalul a fost de 381.495 de maşini. Dar şi aici, cifrele din 2020 au însemnat o scădere de 14% faţă de 2019. Cu acest total de aproximativ 400.000 de unităţi, piaţa maşinilor SH creşte după 3 ani consecutivi de declin. Recordul pentru maşinile second-hand din import s-a înregistrat în 2017, când au fost înmatriculate în România 518.000 de unităţi”, se arată în raport.
În ceea ce priveşte piaţa reînmatriculărilor (tranzacţii cu maşini SH pe plan intern), anul 2021 a fost cel mai bun din istorie în ţara noastră, cu un total de 655.804 de unităţi, în creştere cu aproape 20% în comparaţie cu anul anterior.
„Luna martie, cu 63.998 de maşini reînmatriculate, a fost luna cu cele mai multe maşini înmatriculate din istoria României, această valoarea nefiind depăşită niciodată, nici de maşinile noi, nici de cele rulate din import. Chiar şi cea mai slabă lună din acest an a înregistrat cifre foarte mari: peste 50.000 de maşini, în luna noiembrie. Anul 2021 s-a încheiat cu un total record pentru maşinile second-hand de pe plan intern: peste 655.000 de maşini. Această creştere a fost generată, în special, de criza de pe piaţa de maşini noi. Cumpărătorii din ţară, care nu au acceptat termenele mari de livrare, au preferat să facă achiziţii masive de pe piaţa de maşini rulate. 2021 este al doilea an în care piaţa auto a reînmatriculărilor depăşeşte 600.000 de unităţi, primul fiind 2019. În total, volumul de maşini din 2021 este cât cel combinat din trei ani consecutivi: 2013, 2014 şi 2015”, potrivit autovit.ro.
În topul maşinilor noi, cea mai populară este Dacia, 27% dintre români preferând marca autohtonă, urmată de Hyundai şi de Toyota, fiecare cu aproape 8% din piaţă. Mai departe, Ford şi Volkswagen completează top 5, Renault a fost pe locul 7, în timp ce pe locul 8 în clasamentul celor mai populare mărci auto s-a aflat marca Suzuki.
Piaţa de maşini second-hand nu ar avea motive să scadă în 2022, în condiţiile în care nu sunt preconizate creşteri de taxe pentru înmatriculare sau posesie în primele luni ale anului.
„Spre piaţa SH s-ar putea îndrepta şi o parte dintre cei care ar fi vrut să-şi ia maşini noi, dar au fost descurajaţi de timpii mari de aşteptare sau de preţurile prea mari. Va continua tendinţa declanşată de pandemie, astfel că o parte dintre oamenii care se tem să nu se infecteze cu COVID-19 atunci când folosesc transportul în comun, vor alege să-şi ia pentru prima oară maşină”, consideră reprezentanţii Autovit.ro.
Citeşte şi: Cea mai scumpă mașină din lume are un nou proprietar. Cum arată Mercedes-ul de 135 de milioane de euro
„2022 va fi un nou an record pentru maşinile electrice, iar asta se va întâmpla datorită primelor consistente din Programul Rabla Plus (de peste 9.000 de euro), dar şi datorită primului model electric autohton – Dacia Spring – la care livrările au început în octombrie, astfel că 2022 va fi primul an complet de vânzări. 2021 a fost anul în care mai mulţi producători auto de volum – Ford, Opel, Peugeot – au anunţat că în jurul anului 2030 vor vinde doar maşini full-electrice în Europa. La nivelul UE, anul 2022 va fi unul record pentru maşinile 100% electrice, cu un total de aproximativ 800.000. Şi va creşte numărul de maşini electrice şi pe piaţa second-hand”, sunt de părere experţii Autovit.
„Chiar dacă au un preț deloc neglijabil, acestea prezintă un avantaj financiar important față de suratele lor din showroom-urile producătorilor, în condițiile în care noutatea tuturor le predispune la un rulaj relativ decent, raportat la perioada medie de utilizare.
Cum problemele din industria electronică și în special din cea a semiconductorilor au încetinit ritmul în care se produc și se livrează mașinile noi, mulți clienți români, amatori de electrice, se uită către parcurile de vehicule rulate”, potrivit unei analize realizată de autovit.ro.
Este important să știi câte intrări a avut în service viitoarea ta mașină electrică și care au fost motivele acestora.
De asemenea, bateria maşinii electrice este foarte importantă, fiind cea mai costisitoare componentă. În cazul în care ai descoperi prea târziu că ai nimerit un exemplar a cărui baterie nu mai are capacitatea de încărcare din cartea tehnică, înlocuirea elementului te-ar putea costa mai mult decât întreaga maşina electrică SH.
Bateria unei mașini electrice are o garanție separată de cea a vehiculului care o găzduiește. În cele mai multe din cazuri, aceasta acoperă echivalentul a 160.000 de kilometri, un rulaj pe care cei mai mulți dintre producători îl estimează la opt ani.
În tot acest timp, capacitatea bateriei poate scădea chiar și cu 40%, deci este foarte important ca încărcarea să se realizeze de fiecare dată corect, la stații compatibile și perfect funcționale, potrivit experiţilor Autovit.
Alte componente care necesită atenţie în cazul unei maşini electrice second hand sunt rulmenți şi plăcuțele de frână. Acestea, în mod special, se uzează mult mai repede decât în cazul unei mașini obișnuite, din cauza intervenției sistemelor de recuperare a energiei de frânare.
De asemenea, trebuie să verifici starea suspensiei. Nu în ultimul rând, cablul de încărcare oferit de vânzător trebuie să se prezinte intact și să nu aibă nicio fisură, pentru a nu periclita procesul de încărcare.