Piaţa maşinilor second hand în creştere în România. La ce să fii atent când cumperi o maşină electrică la mâna a doua

Piaţa maşinilor second hand din import a crescut, anul trecut, în România, cu 3,73% faţă de 2020, până la 395.759 de unităţi înmatriculate, conform unei analize autovit.ro. În ceea ce priveşte piaţa reînmatriculărilor (tranzacţii cu maşini second hand pe plan intern), anul 2021 a fost cel mai bun din istorie în ţara noastră, cu un total de 655.804 de unităţi, în creştere cu aproape 20% în comparaţie cu anul anterior.
Filip Stan
20 iun. 2022, 11:53
Piaţa maşinilor second hand în creştere în România. La ce să fii atent când cumperi o maşină electrică la mâna a doua

Aproape 400.000 de maşini second hand din import au fost înmatriculate în România, în 2021. Conform autovit.ro, piaţa maşinilor second hand din import a înregistrat un salt de la 381.495 de unităţi, în 2020, la 395.759 de unităţi, în 2021.

„Variaţia între luna cu cele mai mari volume şi cea cu cele mai mici este mult mai redusă decât la maşini noi. Minimul a fost atins în decembrie, cu puţin peste 27.000 de maşini, iar maximul a fost în martie, când au fost înmatriculate în România peste 36.000 de maşini second-hand din import. Anul 2021 s-a încheiat cu aproximativ 400.000 de unităţi, ceea ce reprezintă o creştere de 3,74% faţă de 2020, când totalul a fost de 381.495 de maşini. Dar şi aici, cifrele din 2020 au însemnat o scădere de 14% faţă de 2019. Cu acest total de aproximativ 400.000 de unităţi, piaţa maşinilor SH creşte după 3 ani consecutivi de declin. Recordul pentru maşinile second-hand din import s-a înregistrat în 2017, când au fost înmatriculate în România 518.000 de unităţi”, se arată în raport.

În ceea ce priveşte piaţa reînmatriculărilor (tranzacţii cu maşini SH pe plan intern), anul 2021 a fost cel mai bun din istorie în ţara noastră, cu un total de 655.804 de unităţi, în creştere cu aproape 20% în comparaţie cu anul anterior.

„Luna martie, cu 63.998 de maşini reînmatriculate, a fost luna cu cele mai multe maşini înmatriculate din istoria României, această valoarea nefiind depăşită niciodată, nici de maşinile noi, nici de cele rulate din import. Chiar şi cea mai slabă lună din acest an a înregistrat cifre foarte mari: peste 50.000 de maşini, în luna noiembrie. Anul 2021 s-a încheiat cu un total record pentru maşinile second-hand de pe plan intern: peste 655.000 de maşini. Această creştere a fost generată, în special, de criza de pe piaţa de maşini noi. Cumpărătorii din ţară, care nu au acceptat termenele mari de livrare, au preferat să facă achiziţii masive de pe piaţa de maşini rulate. 2021 este al doilea an în care piaţa auto a reînmatriculărilor depăşeşte 600.000 de unităţi, primul fiind 2019. În total, volumul de maşini din 2021 este cât cel combinat din trei ani consecutivi: 2013, 2014 şi 2015”, potrivit autovit.ro.

Citeşte şi: Cea mai scumpă maşină second-hand înmatriculată în România în 2022. Suma fabuloasă plătită pentru bolidul de 1001 CP

În topul maşinilor noi, cea mai populară este Dacia, 27% dintre români preferând marca autohtonă, urmată de Hyundai şi de Toyota, fiecare cu aproape 8% din piaţă. Mai departe, Ford şi Volkswagen completează top 5, Renault a fost pe locul 7, în timp ce pe locul 8 în clasamentul celor mai populare mărci auto s-a aflat marca Suzuki.

Piaţa de maşini second-hand nu ar avea motive să scadă în 2022, în condiţiile în care nu sunt preconizate creşteri de taxe pentru înmatriculare sau posesie în primele luni ale anului.

„Spre piaţa SH s-ar putea îndrepta şi o parte dintre cei care ar fi vrut să-şi ia maşini noi, dar au fost descurajaţi de timpii mari de aşteptare sau de preţurile prea mari. Va continua tendinţa declanşată de pandemie, astfel că o parte dintre oamenii care se tem să nu se infecteze cu COVID-19 atunci când folosesc transportul în comun, vor alege să-şi ia pentru prima oară maşină”, consideră reprezentanţii Autovit.ro.

Citeşte şi: Cea mai scumpă mașină din lume are un nou proprietar. Cum arată Mercedes-ul de 135 de milioane de euro

Piaţa maşinilor electrice va exploda în 2022

„2022 va fi un nou an record pentru maşinile electrice, iar asta se va întâmpla datorită primelor consistente din Programul Rabla Plus (de peste 9.000 de euro), dar şi datorită primului model electric autohton – Dacia Spring – la care livrările au început în octombrie, astfel că 2022 va fi primul an complet de vânzări. 2021 a fost anul în care mai mulţi producători auto de volum – Ford, Opel, Peugeot – au anunţat că în jurul anului 2030 vor vinde doar maşini full-electrice în Europa. La nivelul UE, anul 2022 va fi unul record pentru maşinile 100% electrice, cu un total de aproximativ 800.000. Şi va creşte numărul de maşini electrice şi pe piaţa second-hand”, sunt de părere experţii Autovit.

La ce să fii atent când cumperi o maşină electrică second hand

„Chiar dacă au un preț deloc neglijabil, acestea prezintă un avantaj financiar important față de suratele lor din showroom-urile producătorilor, în condițiile în care noutatea tuturor le predispune la un rulaj relativ decent, raportat la perioada medie de utilizare.

Cum problemele din industria electronică și în special din cea a semiconductorilor au încetinit ritmul în care se produc și se livrează mașinile noi, mulți clienți români, amatori de electrice, se uită către parcurile de vehicule rulate”, potrivit unei analize realizată de autovit.ro.

Este important să știi câte intrări a avut în service viitoarea ta mașină electrică și care au fost motivele acestora.

De asemenea, bateria maşinii electrice este foarte importantă, fiind cea mai costisitoare componentă. În cazul în care ai descoperi prea târziu că ai nimerit un exemplar a cărui baterie nu mai are capacitatea de încărcare din cartea tehnică, înlocuirea elementului te-ar putea costa mai mult decât întreaga maşina electrică SH.

Bateria unei mașini electrice are o garanție separată de cea a vehiculului care o găzduiește. În cele mai multe din cazuri, aceasta acoperă echivalentul a 160.000 de kilometri, un rulaj pe care cei mai mulți dintre producători îl estimează la opt ani.

În tot acest timp, capacitatea bateriei poate scădea chiar și cu 40%, deci este foarte important ca încărcarea să se realizeze de fiecare dată corect, la stații compatibile și perfect funcționale, potrivit experiţilor Autovit.

Alte componente care necesită atenţie în cazul unei maşini electrice second hand sunt rulmenți şi plăcuțele de frână. Acestea, în mod special, se uzează mult mai repede decât în cazul unei mașini obișnuite, din cauza intervenției sistemelor de recuperare a energiei de frânare.

De asemenea, trebuie să verifici starea suspensiei. Nu în ultimul rând, cablul de încărcare oferit de vânzător trebuie să se prezinte intact și să nu aibă nicio fisură, pentru a nu periclita procesul de încărcare.

 

DailyBusiness
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Spynews
4 trucuri care te ajută să ai cel mai liniștitor somn. Cum să dormi bine și să te trezești mereu odihnit
Bzi.ro
Iubita lui Sebastian Stan arată senzațional! Se iubeşte cu o actriţă celebră din serialul Peaky Blinders
Fanatik.ro
Fructul care a apărut de curând și în România. I se spune prințul negru și are un gust deosebit. Este disponibil pentru plantare, ieftin și ușor de întreținut
Capital.ro
Lovitură devastatoare pentru Călin Georgescu. Anunțul oficial al procurorilor a venit azi, 7 ianuarie
Playtech.ro
Cine a fost Sfântul Ioan, de fapt. Meseria pe care o avea cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos
DailyBusiness
Case de 1 Euro în Italia. Cum să-ți cumperi o vilă de vis în Toscana sau pe Coasta Amalfi cu un preț surprinzător
Adevarul
Cât a ajuns să coste un superb conac boieresc din nordul Moldovei. Prețul de pornire este mai mic decât al unui apartament de la marginea Clujului
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
DeSanto, noi declarații în scandalul cu Jador. Impresarul neagă toate acuzațiile care i se aduc: „Să se jure pe Biblie că nu și-a închis contul singur”
Spynews
Cine este Elisa, românca ucisă de soțul ei, în Italia. A împușcat-o pe femeie la opt luni de la nuntă
Evz.ro
Meghan i-a enervat iarăși pe britanici. Ce a făcut soția lui Harry
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
El este Alexandru, tânărul în vârstă de 23 de ani, găsit fără suflare în râul Olănești. Tatăl său l-a dat dispărut în urmă cu o zi, după ce a plecat de acasă și nu s-a mai întors
Cancan.ro
De ce a murit Ilina Pârvu? Ce s-a întâmplat pe fetița pe care o purta în pântece când s-a stins
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A căzut cortina! Secretul pe care Călin Georgescu l-a ținut ascuns de români: Ceaușescu, dacă ar mai fi trăit...
StirileBZI
Aproape 2 milioane de români au salariile mărite de la 1 ianuarie 2025! Angajatorii care nu respectă legea riscă pedepse aspre
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Pilot ucrainean de F-16 doboară șase rachete rusești într-o singură misiune
MediaFlux
UN NOU RĂZBOI APROAPE de ROMÂNIA! CUTREMUR la nivel EUROPEAN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
În premieră, o femeie este numită prefect la Vatican