Piaţa mondială a caviarului sfidează criza

Producţia mondială de caviar creşte rapid, în pofida crizei, iar avansul producţiei este susţinut de intrarea pe această piaţă a unor noi jucători, precum China sau Emiratle Arabe Unite, dar şi de dezvoltarea producţiei în ţări ca România şi Bulgaria, potrivit cotidianului New York Time (NYT), citat de Mediafax.
Romania TV
18 dec. 2011, 12:04
Piaţa mondială a caviarului sfidează criza

În ţări precum China, Finlanda, Spania sau Emiratele Arabe Unite, noi ferme de sturioni încep să umple golul lăsat de declinul populaţiei de morun în libertate şi alte specii de sturion în Marea Caspică, sursa tradiţională de caviar.

Noile ferme speră să schimbe dinamica acestei pieţe, popularizând caviarul şi majorând producţia şi vânzările, scrie NYT. Înainte de toate vor trebui, însă, să convingă consumatorii că, deşi produs în altă parte decât Marea Caspică, caviarul nu este un „fals” de lux.

Spre deosebire de şampanie, denumire care aparţine producătorilor din regiunea franceză Champagne, caviarul nu este un brand. De fapt şi alte tipuri de icre, în afară de cele ale sturionilor, sunt vândute drept caviar. Producţia de lux era asigurată în mare parte de Rusia şi Iran, care au vândut cu succes povestea caviarului negru al sturionului din Marea Caspică drept singurul tip de caviar veritabil.

În pofida crizei mondiale, caviarul se află într-o gamă selectă de bunuri de lux care nu au fost lovite puternic de reducerile de cheltuieli. Preţul s-a menţinut la circa 1.000 de euro pe kilogram pentru majoritatea tipurilor de caviar.

Nişa caviarului negru a fost afectată, însă, de un declin de 99% a populaţiei de moruni în ultimii 15 ani pe cursul inferior al fluviului Volga, care se varsă în Marea Caspică, şi care era cea mai importantă sursă, potrivit agenţiei piscicole din Rusia.

Declinul, început din cauza poluării şi construcţiei de baraje, a fost accelerat de pescuitul ilegal, a declarat în august pentru Interfax preşedintele agenţiei, Andrei Kraini.

Rusia a interzis în 2002 exportul de caviar negru pentru a se conforma unor acorduri internaţionale pentru protejarea speciilor pe cale de dispariţie. Exporturile au fost redeschise în acest an, însă se vor baza pe producţia unor ferme, în care sturionii au nevoie de mai mulţi ani pentru a junge la maturitate.

Între timp, fermele de sturioni deschise în alte ţări speră să umple acest gol, potrivit cotidianului american.

Nu există statistici de încredere la nivel mondial, dar cercetătorul francez Patrick Williot estimează că producţia anuală se ridică la aproximativ 250 de tone, aproape exclusiv asigurată de ferme, faţă de 550 de tone la sfârşitul anilor ’70.

„În contrast cu fosta producţie bazată pe populaţia de sturion aflat în libertate, producţia actuală este în creştere continuă”, a spus Williot.

România şi Bulgaria, ţări care au intrat în Uniunea Europeană în 2007, folosesc accesul la fonduri europene pentru a dezvolta ferme de sturioni. Cele două ţări sunt singurele state europene cu populaţii viabile de sturioni în libertate, însă mai multe organizaţii şi-au exprimat îngrijorarea privind pescuitul ilegal, potrivit NYT.

Unul dintre cei mai importanţi nou-veniţi este China, unde ferme de sturioni au fost înfiinţate în diferite regiuni ale ţării.

„Producţia de caviar la nivel mondial se va dubla sau chiar se va tripla în următorul deceniu”, a declarat Diego Pozas, directorul companiei Caviar de Riofrío, care operează o fermă de acest fel în Spania.

Preţurile la caviar ar putea începe să scadă în circa doi ani, pe fondul creşterii producţiei, iar unele sortimente ar putea ajunge la 600 de euro pe kilogram, consideră Seppo Kapanen, şeful companiei finlandeze Caviar Empirik, care deţine trei ferme, între care şi cea operată în Spania de Caviar de Riofrío.

Producătorii nu sunt, însă, îngrijoraţi, întrucât „dacă oamenii se obişnuiesc să mănânce caviar, vor vrea tot mai mult şi vor trece progresiv la sortimente mai scumpe”, a adăugat el.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Monalisa Liuba, afacerista de 35 de ani care a murit într-un salon din Chișinău, condusă pe ultimul drum! O cunoscută interpretă de muzică populară a dat detalii despre înmormântarea tinerei. Nici acum nu-i vine să creadă ce s-a întâmplat: „N-ai cum...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Marina Almășan, carte despre Georgică Cornu. Cum a luat decizia
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna februarie 2025! Copiii își primesc sumele mai devreme
Cancan.ro
Ce avere are Laura Vicol? Suma colosală pe care o deține în bijuterii și ceasuri
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Sute de femei violate și arse de vii într-o închisoare din Goma
MediaFlux
PACEA din Ucraina! ZELENSKI a dat VESTEA! Pregătit pentru discuții directe cu PUTIN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol