PIB-ul, în creştere în T1 2017 cu 5,7% pe seria brută şi cu 5,6% pe seria ajustată sezonier faţă de T1 2016

Produsul Intern Brut a înregistrat în primele trei luni ale anului în curs o creștere cu 5,7% pe seria brută și cu 5,6% pe seria ajustată sezonier față de perioada similară din 2016, relevă datele provizorii (2) ale Institutului Național de Statistică (INS), date vineri publicității.
Iulian Tudor
07 iul. 2017, 06:59
PIB-ul, în creştere în T1 2017 cu 5,7% pe seria brută şi cu 5,6% pe seria ajustată sezonier faţă de T1 2016

Față de același trimestru din anul 2016, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 5,7% pe seria brută și cu 5,6% pe seria ajustată sezonier.

Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2017 față de varianta provizorie (1) publicată în Comunicatul de presă nr. 137 din 7 iunie 2017 fiind nesemnificativă. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiți, a modificării seriilor brute și a numărului de observații disponibile„, subliniază INS.

Raportat la trimestrul IV din 2016, PIB-ul în primul trimestru din 2017 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,7%.

Produsul Intern Brut — date ajustate sezonier — estimat pentru trimestrul I 2017 a fost de 203,643 miliarde de lei prețuri curente, în creștere — în termeni reali — cu 1,7% față de trimestrul IV 2016 și cu 5,6% față de trimestrul I 2016.

Pe serie brută, PIB-ul estimat pentru trimestrul I 2017 a fost de 164,215 miliarde de lei prețuri curente, în creștere — în termeni reali — cu 5,7% față de trimestrul I 2016.

Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB a rămas nemodificată, iar dinamica valorii adăugate brute totale a crescut cu 0,2 puncte procentuale, majorându-și contribuția la creșterea PIB cu 0,2 puncte procentuale; volumul și contribuția impozitelor nete pe produs s-a diminuat cu 1,7, respectiv cu 0,2 puncte procentuale. Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate nu a înregistrat, în general, modificări importante, cu excepția: construcțiilor, cu o creștere a volumului de activitate de 1,8 puncte procentuale, activităților profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport, cu o creștere a volumului de activitate de 0,3 puncte procentuale„, spune INS.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuției la creșterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual și colectiv al administrațiilor publice, de la 0,0% la +0,7%, ca urmare a creșterii volumului lor de activitate de la 100,0% la 104,4%; formarea brută de capital fix, de la—0,1% la—0,2%, ca urmare a reducerii volumului său de activitate de la 99,3% la 99,0%; exportul net, de la—0,1% la +0,2%.

Instituțiile financiare internaționale estimează un avans cuprins între 4,2% și 4,4% pentru economia românească în acest an. Astfel, în raportul privind Perspectivele Economiei Globale, Banca Mondială a revizuit în creștere la 4,4% prognoza de creștere economică în acest an, față de o expansiune de 3,7% previzionată în ianuarie. De asemenea, Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în urcare, de la 3,8% până la 4,2%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an, potrivit celui mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat în aprilie. În previziunile economice de primăvară, publicate în luna mai a acestui an, Comisia Europeană a indicat că economia românească ar urma să înregistreze un avans de 4,3% în 2017, sub estimările cuprinse în previziunile din iarnă care indicau o creștere a PIB de 4,4%.

La București, Comisia Națională de Prognoză (CNP) a estimat în ‘Prognoza pe termen mediu 2017 — 2020 — varianta de primavară 2017’, că anul acesta România va înregistra o creștere economică de 5,2%.

Citeşte şi Câştigul mediu net a scăzut nesemnificativ în luna mai, cu 3 lei până la 2.363 lei

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!