„Este o mare pierdere pentru arta românească, pentru că Horia Damian era unul dintre cei mai importanţi artişti ai ultimului deceniu, a cărui artă s-a sincronizat cu arta lumii. Horia Damian era printre puţinii artişti români de prestigiu recunoscuţi internaţional”, a spus Petru Lucaci.
Pictorul român Horia Damian, membru de onoare din străinătate al Academiei Române (din 8 sept. 1993), s-a născut la 27 februarie 1922, în Bucureşti.
A absolvit studiile liceale şi universitare în Bucureşti, remarcându-se rapid cu ocazia expoziţiilor personale deschise la Ateneul Român (1942, 1945).
Iniţial peisagist, a abordat apoi pictura abstractă, ajungând treptat la o sinteză între sculptură şi pictură, în compoziţii tridimensionale.
În 1946 s-a stabilit la Paris, începându-şi ucenicia, între alţii, cu Andre Lhote şi Auguste Herbin. În cele patru expoziţii personale deschise în perioada următoare s-a afirmat prin uleiuri pe pânză şi lemn (‘Cerul înstelat’, ‘Catedrală’).
În anii următori a organizat mai multe expoziţii personale la Paris (Galeria ‘Standler’), la New York (Galeria ‘Castelli’). S-a dedicat formelor denumite de critica de specialitate ‘action-peinture’ (‘Constelaţie’, ‘Structură în rânduri’).
Din 1965 a deschis, cu seria ‘Piramidelor’, un nou ciclu de construcţii la scară largă, cu trepte monocrome în relief. A urmat apoi ciclul ‘Construcţiilor’ sale tridimensionale (‘Tronul’, 1969).
În 1970 a început, cu ‘Marele Paralelipiped înstelat’, seria unor proiecte vizionare (‘Galaxii’, proiectul pentru monumentul de la Houston, Texas). Între timp, a pictat şi a desenat litografiile originale a nouă proiecte expuse la Paris şi New York.
Lucrările sale, între care ‘Sarcofagul roz’, Coloseul roşu’, ‘Declinul haosului’, ‘Coloane’ etc, au fost expuse la bienalele de la Veneţia, la Muzeul Guggenheim, la Muzeul de Artă Modernă din Centrul Pompidou din Paris şi la Muzeul Ludwig din Aachen.