Cercetători de la Tokyo au studiat astfel de picturi din diferite zone ale lumii şi au ajuns la concluzia că modelele realizate de aceşti artişti preistorici sunt foarte asemănătoare celor realizate de oamenii contemporani atunci când sunt sub influenţa drogurilor, scrie Agerpres.
Cercetătorii Tom Froese, Alexander Woodward şi Takashi Ikegami sutn de părere că oamenii peşterilor ar fi căutat în mod voluntar aceste droguri pentru a avea viziuni şi pentru a putea conferi o însemnătate mai mare lumii înconjurătoare.
Aşa-numitele „instabilităţi ale lui Turing”, denumite după matematicianul Alan Turing, au fost identificate cu ocazia unor studii asupra sistemelor de reacţie-difuziune. Aceste sisteme sunt folosite de matematicieni şi chimişti pentru a observa modul de schimbare al substanţelor şi comportamentul acestora în diferite condiţii. Aceste situaţii includ şi modul în care substanţele sunt alterate în timpul reacţiilor chimice. Aceste schimbări în substanţe creează modele, în funcţie de concentraţia şi de natura substanţei. În cazul picturilor rupestre, substanţele erau în interiorul creierului uman, conform publicaţiei britanice.
Reacţia chimică a fost creată de omul preistoric care consuma substanţe halucinogene în ritualuri. În creier, această reacţie chimică îi face pe oameni să ‘vadă’ anumite modele neurale care seamănă cu structura celulară cerebrală. Aceste curbe, puncte şi linii au fost apoi pictate pe pereţii peşterilor.
Pentru că au fost realizate sub influenţa unor substanţe halucinogene, în timpul unor ritualuri, oamenii peşterilor ar fi atribuit o deosebită importanţă acestor desene. Din acest motiv aceste modele se repetă de-a lungul timpului şi în părţi diferite ale lumii.
Conform studiului, publicat în ultimul număr al revistei Adaptive Behavior, creierul uman are tendinţa de a vedea anumite forme şi modele atunci când se află sub influenţa unor substanţe halucinogene. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că arta rupestră a fost inspirată de ritualuri şi de schimbările produse în creier în urma reacţiilor chimice.