Decizia contrazice declarația inițială a președintelui Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, care susținea o altă interpretare a legii.
„Eu spun ce zice legea. În momentul în care, la redistribuire – pentru că este vorba de redistribuirea mandatelor aici, nu este vorba de mandate întregi – unui anume competitor politic, pe redistribuire, repet, i-ar mai reveni un mandat şi acea formaţiune n-are competitor desemnat, deci a desemnat mai puţini candidaţi decât să i-ar fi permis legea să obţină, atunci acel mandat, care nu poate să aparţină POT pentru că, efectiv, nu are candidat, va fi tras la sorţi dintre toate celelalte partide care au trecut pragul de 5%. Şi, deci, între celelalte şase formaţiuni politice va fi organizată, la sediul Biroului Electoral Central, o tragere la sorţi şi acel mandat va reveni celui care va atrage lozul câştigător”, a precizat Toni Greblă.
Cu toate acestea, BEC a interpretat diferit prevederile legale, stabilind că mandatele rămân vacante. Surse din cadrul BEC au declarat pentru Stiripesurse.ro că, în absența candidaților POT, aceste mandate nu pot fi atribuite altor partide.
Decizia are un impact direct asupra unor candidați notabili, precum Cristian Popescu Piedone, primul pe lista PSD pentru Senat în Giurgiu, care rămâne astfel în afara Parlamentului. Decizia BEC poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).