Cristian Popescu Piedone, noul șef al ANPC, a desfășurat controale la mai mulți operatori economici, cărora le-a aplicat amenzi record, constatând mai multe nereguli. Raziile ANPC au continuat și vineri, când inspectorii agenției au descins în benzinării pentru a observa dacă combustibilii sunt îndoiți cu apă sau dacă alimentele comercializate sunt conforme.
Toate benzinăriile din Capitală au fost vizate de controalele ANPC, fiind prelevate probe de combustibil care, ulterior, au fost duse la analiză. Agenția a verificat unitățile din incintă, care serveau preparate culinare, iar Piedone a vrut să constate dacă benzina „a primit botezul”.
În urma raziilor, restaurantul Subway de pe Strada Alexandriei a fost închis deoarece, pe lângă faptul că mâncarea nu era proaspătă și că temperaturile nu erau conforme, aceasta nu avea nici măcar etichetă de proveniență, iar tăvile în care erau pregătite produsele nu erau din inox.
În plus, la o benzinărie OMV a fost suspendată zona de patiserie, precum și o alta, la un Rompetrol din zona Ferentari.
ANPC a efectuat și controale pe ascuns, în urma cărora angajații mai multor benzinării au căzut în plasa inspectorilor. Aceștia au mers sub acoperire și au alimentat de la pompă, în recipiente neconforme, ba chiar au luat benzină în sticle de 2 litri și au plecat fără să plătească.
Din această cauză, inspectorii ANPC au reapărut, la scurt timp, pentru a-l informa pe șeful unității de situație și pentru a sesiza organele competente ISU și Protecția Muncii. În urma episodului, activitatea benzinăriei a fost sistată până la remedierea problemelor.
Potrivit comunicatului ANPC, controalele de vineri au vizat verificarea conformității cu reglementările legale și protecția consumatorilor.
„Rompetrol Downstream SRL, Zetari București:
În cadrul controlului efectuat la această locație, au fost identificate multiple nereguli, inclusiv:
•Deficiențe de temperaturi neconforme;
•Depozitarea produselor alimentare direct pe paviment;
•Fructe cu părți moi și deshidratate;
•Produse preparate care nu respectau gramajele stabilite în fișa de producție, în defavoarea consumatorilor.De asemenea, au fost identificate încălcări ale normelor de siguranță alimentară în zona pompelor, unde s-a alimentat într-un recipient neconform, punând astfel în pericol viața și sănătatea persoanelor. Conform legislației, operatorul economic a fost sancționat cu amenzi în valoare totală de 35.000 de lei (din care 3.000 de lei sunt deja plătiți).
Au fost oprite definitiv de la comercializare 2,6 kg de produse alimentare, în valoare de 257,5 lei, și a fost dispusă oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor. Probele prelevate pentru analiza cifrei octanice și cetanice sunt în custodia operatorului economic și vor fi transmise la SGS România pentru verificare.
Zola Food International SRL:
La acest operator economic au fost identificate mai multe deficiențe privind fluxul tehnologic și condițiile de igienă:
•Lipsa unui spațiu de triaj pentru personal;
•Lipsa echipamentului sanitar de protecție (vestiare, grupuri sanitare);
•Produse alimentare depozitate fără elemente de identificare corespunzătoare;
•Proceduri neconforme privind depozitarea și manipularea produselor.De asemenea, au fost găsite produse alimentare expuse la comercializare care nu respectau reglementările de siguranță alimentară, ceea ce le face nesigure pentru consum. Operatorul economic a fost sancționat cu o amendă de 15.000 de lei (din care 1.500 lei sunt deja plătiți), iar produsele respective au fost oprite definitiv de la comercializare. Măsurile complementare includ oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor, termenul de remediere fiind stabilit la 30 de zile.
Petrom-OMV – Stația Eroii Revoluției:
În urma controlului efectuat la această locație, au fost descoperite următoarele nereguli:
•Produse de patiserie depozitate la temperaturi necorespunzătoare;
•Agregate frigorifice cu chedere deteriorate;
•Resturi de alimente și urme de praf în camerele frigorifice.Ca urmare a acestor deficiențe, operatorul economic a fost sancționat cu o amendă de 20.000 de lei (din care 1.500 lei sunt deja plătiți), iar 2 kg de produse au fost oprite definitiv de la comercializare, în valoare de 480 lei.
ANPC continuă să monitorizeze atent activitatea operatorilor economici pentru a asigura siguranța consumatorilor și respectarea normelor în vigoare. Toți operatorii economici verificați au fost somați să remedieze deficiențele identificate în termen de 30 de zile, iar măsurile complementare aplicate includ oprirea temporară a prestării serviciilor”, după cum reiese din comunicatul transmis.