Astfel, pentru a le proteja interesele, astfel încât aceştia să nu ajungă să fie nevoiţi să achite facturi pentru ceea ce nu au consumat, Edilul Sectorului 4 a solicitat sprijinul unei instituţii a Statului, cu atribuţii în respectarea drepturilor consumatorilor.
Reproducem integral textul adresei înaintate Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor:
„Către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor
În atenţia d-lui Marius Alexandru Dunca, Preşedinte
Stimate Domnule Preşedinte,
Conform Legii 215/2001, Primarul este garantul respectării drepturilor cetăţenilor de pe raza unităţii administrativ teritoriale pe care o are în responsabilitate.
Şi aceasta, în special atunci când este vorba despre aspecte care vizează probleme de utilitate publică, după cum o reprezintă cazul de faţă.
CITEŞTE ŞI Oprescu, despre sistarea apei calde: „Astfel de decizii pot pune în pericol sănătatea cetăţenilor”
Textului de Lege se alătură conştiinţa profesională şi cuvântul dat de Primar în faţa oamenilor, prin promisiunea fermă de a nu dezamăgi.
Demersului iniţiat de cetăţeni, care reclamă disperaţi că le sunt încălcate drepturile, iar cei în măsură să rezolve situaţia îi ignoră sistematic, trebuie să i se alăture în astfel de cazuri Primarul şi Primăria de Sector, chiar dacă instituţional nu există pârghie şi nu sunt trasate prerogative la nivel local.
Acestea sunt, în principal, raţiunile care stau la baza prezentei reclamaţii, pe care o formulez în numele tuturor asociaţiilor de proprietari de pe raza Sectorului 4, care au avut de suferit din cauza lipsei furnizării apei calde la temperatura prevăzută prin contract.
Astfel, contractul încheiat între asociaţiile de proprietari şi RADET stipulează faptul că temperatura de livrare a apei calde către populaţie la intrarea în imobil trebuie să se încadreze între 55̊ şi 60̊ C.
Ori, zile în şir, cetăţenii Sectorului 4 au primit la robinet apă cu mult sub această temperatură!
Iar ceea ce este mai grav decât faptul că acestor oameni li s-a refuzat dreptul la o viaţă în condiţii decente şi civilizate, deşi au facturile achitate la zi, este modalitatea de facturare! Şi aceasta, deoarece, pentru toată perioada în care RADET a încălcat clauzele contractuale care prevăd o anumită temperatură de livrare a apei, în baza a ceea ce au înregistrat apometrele, locuitorii Sectorului 4 vor trebui să plătească facturile ca şi cum ar fi consumat apă caldă!
Se pare că abuzul este mai mult decât flagrant, în măsura în care, pe lângă faptul că nu au beneficiat de drepturile lor legale, cu toate că şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale, achitând în termenul impus facturile, acum vor fi nevoiţi să plătească pentru un serviciu de care nu au beneficiat!
Faţă de cele expuse anterior, vă solicităm ajutorul, ca Instituţie a Statului responsabilă cu protejarea drepturilor consumatorilor, şi vă rugăm să decideţi în consecinţă, anexând prezentei sesizările înaintate Primăriei Sectorului 4 de asociaţiile de proprietari care au avut de suferit în urma acestei situaţii”.