Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 al Capitalei, a fost numit oficial șef al ANPC. Decizia a fost semnată de premierul Marcel Ciolacu. Ultima funcție deținută de Piedone a fost cea de primar al Sectorului 5. Ulterior, acesta a candidat pentru un post de senator din partea PSD.
Piedone a candidat pe listele din Giurgiu pentru Parlament. Deși Piedone a fost pe locul I, BEC a decis să nu aloce loc de senator în Giurgiu, ca să dea compensație POT.
Mai multe detalii aici:
”Piedone a fost creat de oameni, pentru oameni!
Exist exclusiv datorită oamenilor buni și NU trădez niciodată oamenii buni! Oamenii buni m-au ridicat și m-au susținut când sistemul politic nenorocit m-a legat! Oamenii buni m-au judecat, oamenii buni m-au apărat!Acum… văd multe lacrimi de om bun în jurul meu! Prea multe lacrimi, prea multe suspine…
Trăim vremuri tulburi, oameni buni!
Trăim vremuri cu pseudopoliticieni parașutați să tasteze la ordin diverse claviaturi… Cel puțin jumătate dintre inșii înregimentați în politica românească… habar nu au ce este respectul de țară!
Din cauza asta, voi sta departe de falșii patrioți și voi lupta în felul meu pentru sfânta noastră țărișoară!me
NU, deși sunt multe zvonuri pe stradă și-n online, ANUNȚ CĂ NU VOI CANDIDA LA PREZIDENȚIALE!”, a transmis Piedone pe Facebook.
Citeşte şi
În 21 iunie 2023, Cristian Popescu Piedone a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) în dosarul Colectiv, după ce Curtea de Apel București îl condamnase la patru ani de închisoare, iar prima instanță la opt ani.
Piedone a atacat decizia definitivă cu o cale extraordinară de atac – recursul în casație. La fel au procedat și alți patru inculpați din dosarul Colectiv. Câștig de cauză a avut doar Piedone, care a fost achitat și pus în libertate după ce a stat în închisoare un an și o lună.
Achitat de Înalta Curte, Cristian Popescu Piedone s-a reîntors la Primăria Sectorului 5, de unde fusese suspendat din funcție pe durata procesului.
La zece luni distanță de la decizie, la începutul lunii aprilie, Înalta Curte de Casație și Justiție a finalizat redactarea motivării hotărârii de achitare. Argumentele celor trei judecătoare – Elena Barbu (președinte), Elena Cristina Marcu și Voica Valerica – se întind pe 243 de pagini.
Piedone fusese condamnat pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că a emis autorizația de funcționare a Clubului Colectiv fără a avea autorizație de incendiu.
Înalta Curte susține, însă, că „nu există o dispoziție expresă, clară și previzibilă care să prevadă obligația stabilită în sarcina primarului de a solicita comerciantului avizul și/sau autorizația de securitate la incendiu în vederea eliberării autorizației privind desfășurarea activității de alimentație publică”.
Lui Piedone i s-a imputat că a încălcat un articol din Codul Fiscal care prevedea că autorizația de funcționare se eliberează „în cazul în care comerciantul îndeplinește condițiile prevăzute de lege”. Magistrații instanței supreme susțin că această sintagmă „are un caracter general lipsit de predictibilitate și care nu este apt să normeze conduita de urmat, cel puțin în sensul obligației primarului de a solicita comerciantului avizul și/sau autorizația de securitate la incendiu”.