Piedone va sta mai puţin de 2 ani în inchisoare. Nelu Tașcă, avocat penalist, a explicat pentru stiripesurse.ro că perioada efectivă de executare pe care ar putea să o efectueze primarul Sectorului 5 nu va depăşi 24 de luni, conform Codului Penal și Codului de Procedura Penală.
Piedone va împlini 60 de ani pe 15 februarie 2023, iar la acel moment, potrivit legii, din cele 48 de luni cât reprezintă pedeapsa de patru ani, aceasta se va înjumătăți. Astfel, din 16 februarie 2023 perioada efectivă pe care Piedone o va avea de efectuat în total va fi conform legilor actuale aflate în vigoare de doi ani, respectiv 24 de luni. Mai mult, din cele 24 de luni efective lui Piedone i se mai poate reduce timp în funcție de comportamentul avut în detenție, de programele la care participă sau de muncile pe care le prestează. Totuţi, eliberarea după această perioadă redusă este doar la nivel de posibilitate, ea reprezentând o vocație a Comisiei de eliberări Condiționate de la nivelul penitenciarului iar mai apoi a judecătorului de eliberări condiționate de la Judecătorie și Tribunal.
Ce spune legea:
„Condiţiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii
(1) Liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:
a) cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;
b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;
c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.
(2) În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b)-d).
(3) În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (1) se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani, şi a cel puţin două treimi, când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
(4) În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (2) se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani, şi a cel puţin jumătate, când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
(5) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat acordarea liberării condiţionate şi atenţionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune, dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.
(6) Intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei constituie termen de supraveghere pentru condamnat”, se arată în textul de lege.