Primarul Cristian Popescu Piedone, încarcerat după ce a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv, vrea să-şi recupereze colecţia de maşini de epocă şi casa cu care a acoperit o cauțiune de 1,5 milioane de lei. După condamnarea în dosarul Colectiv, judecătorii au uitat să dispună în decizia din 12 mai 2022 cu privire la cauțiunea instituită pe numele lui, scrie ziare.com. Iar acum, Piedone a cerut în instanţă ridicarea sechestrului.
Citeşte şi: Despăgubirile din dosarul Colectiv decise în sarcina ISU vor fi achitate din Fondul de rezervă al Guvernului
Pentru a acoperi cauţiunea de 1,5 milioane de lei, procurorii au pus sechestru pe o casă şi cinci autoturisme – un Mercedes fabricat în 1996, un Oldmobil din 1959 şi trei autoturisme Cadillac din 1968, 1973 şi 1974. Sunt cele cinci autoturisme trecute în declaraţia de avere a fostului primar.
Cristian Popescu-Piedone, fost primar al Sectorului 4 și actual primar al Sectorului 5, a fost condamnat definitiv, joi, de Curtea de Apel București la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. În prima instanță, el primise 8 ani și șase luni de închisoare.
Majoritatea pedepselor au fost reduse de către Curtea de Apel București, față de cele primite la instanța de fond.
Sentinţe finale în Dosarul Colectiv:
Cristian Popescu Piedone – 4 ani cu executare
Alin George Anastasescu (patron club) – 11 ani și 8 luni cu executare
Costin Mincu (patron club) – 8 ani cu executare
Paul Gancea (patron club) – 6 ani și 4 luni cu executare
Viorel Zaharia (pirotehnist) – 6 ani și 10 luni cu executare
Marian Moise (pirotehnist) – 6 ani și 10 luni cu executare
Cristian Niţă, Director firme artificii – 2 ani si 6 luni
Pompier Radu Antonita – 7 ani si 6 luni.
Pe lângă pedepsele definitive în dosarul Colectiv, Curtea de Apel a dispus ca o parte dintre cei condamnați să plătească despăgubiri de zeci de milioane de euro către familiile victimelor și către supraviețuitori.
Victimele din clubul Colectiv care au suferit răni grave în urma incendiului din seara de 30 octombrie 2015, precum și urmașii celor care au decedat, ar urma să primească daune morale de 46.037.000 euro de Primăria Sector 4, Inspectoratul Pentru Situatii De Urgenta ”Dealu Spirii” Bucuresti-Ilfov / ISU, firmele SC Colectiv Club SRL, Sc Golden Ideas Fireworks Artists SRL patronii Colectiv – Anastasescu George Alin, Mincu Costin, Gancea Paul Cătălin și pirotehniștii Moise Marian și Zaharia Viorel.