Pielea uscată: potențiale cauze și soluții

Pielea uscată, numită xeroză în termeni medicali, este o afecțiune frecvent întâlnită, ce apare ca urmare a scăderii nivelului de hidratare a pielii. Poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, și poate duce la apariția unor simptome destul de neplăcute. Continuă să citești pentru a afla care sunt posibilele cauze și la ce soluții ai putea apela când te confrunți cu o astfel de problemă!
Irina Dumitrescu
09 dec. 2024, 13:50
Pielea uscată: potențiale cauze și soluții

Ce afecțiuni poate ascunde pielea uscată?

Pielea uscată poate fi un simptom al diferitelor afecțiuni dermatologice, cum ar fi dermatita de contact, eczema, dermatita seboreică și piciorul atletului.

Dermatita de contact reprezintă o reacție a pielii la contactul cu anumite substanțe, cum ar fi metalele din bijuterii, cosmetice, detergenți sau medicamente. De obicei, se manifestă prin piele uscată și roșie și mâncărimi și poate avea aspectul unei erupții. Simptomele pot varia însă în funcție de sensibilitatea individuală și de severitatea alergiei sau iritației.

Eczema provoacă pete roșii, uscate și denivelate, și senzația de mâncărime. Simptomele se pot agrava la contactul cu substanțe iritante sau alergeni, dar și ca reacție la stres. Formele severe pot provoca crăparea sau fisurarea pielii, ceea ce crește riscul de infecții.

Dermatita seboreică se manifestă prin apariția de cojite pe scalp și pete uscate, descuamate, pe față, piept și în pliurile bratelor, picioarelor sau în zona inghinală.

Această afecțiune este mai frecventă în rândul bărbaților și poate fi exacerbată de stres sau de anumite medicamente. Piciorul atletului este o infecție fungică ce afectează pielea picioarelor (în special tălpile), ducând la uscarea și descuamarea acesteia.

Ce alte posibile explicații există pentru pielea uscată?

Uscarea pielii poate fi explicată și de alți factori, inclusiv de înaintarea în vârstă. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, activitatea glandelor sebacee ale pielii începe să scadă, ceea ce duce la uscarea și subțierea acesteia.

Clima este un alt factor care poate influența nivelul de hidratare al pielii. Climele lipsite de umiditate pot provoca uscarea pielii. Uscăciunea pielii se poate accentua în sezonul rece, dar la unele persoane poate persista pe tot parcursul anului.

Mai trebuie să știi și că există anumite profesii unde riscul de a dezvolta pielea uscată este semnificativ. Ocupațiile care presupun lucrul constant în aer liber în condiții de climă uscată, manevrarea substanțelor chimice sau spălarea frecventă a mâinilor cu săpunuri și diverse substanțe pot duce la uscarea pielii.

Cum se poate trata pielea uscată?

Pentru a trata pielea uscată, este important să o hidratezi în profunzime și să îi restabilești bariera naturală. Cremele, loțiunile, unguentele și uleiurile hidratante, cu ingrediente precum vaselina, lăptișorul de matcă, acidul hialuronic, lanolina sau uleiurile minerale, sunt esențiale.

Pentru a preveni reapariția uscăciunii, alege produse fără parfum și alcool, bogate în emolienți și care asigură protecție solară adecvată. În cazuri severe, medicul poate prescrie tratamente suplimentare. Un dermatolog îți poate recomanda produsele potrivite pentru pielea ta și îți poate spune dacă sunt necesare și alte tratamente!

Când este indicat să mergi la medic?

Uscăciunea pielii poate fi un disconfort minor, dar în anumite cazuri poate indica o afecțiune mai serioasă. Este recomandat să consulți un dermatolog dacă:

  • uscăciunea și mâncărimile persistă și interferează cu activitățile zilnice;
  • somnul este afectat semnificativ din cauza disconfortului cutanat;
  • apar leziuni cutanate care nu se vindecă;
  • simptomele nu se ameliorează nici după aplicarea remediilor pentru piele uscată;
  • pielea devine roșie și inflamată sau apar alte semne de infecție.

Pielea uscată poate avea cauze variate, de la factori externi la afecțiuni medicale. Există, din fericire, multiple soluții la care se poate apela pentru a combate această probleme. Pentru a o identifica pe cea mai potrivită pentru tine, este indicat să te adresezi unui medic dermatolog.

Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu poate înlocui vizita la medic. Pentru a beneficia de un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat, programează-te la o consultație de specialitate!

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Revine Călin Georgescu! Decizia care cutremură România după alegeri. S-a anunțat planul
Playtech.ro
Cutremur puternic în România! Românii s-au speriat, s-a simţit în cele mai multe oraşe
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De ce nu poate Putin să oprească războiul. Cinci capcane pe care și le-a întins singur
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Produsul echivalent cu o bombă. Se consumă în neștire de Paște
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă banii. Termen pentru trecerea la Euro, 1 ianuarie 2026. Bancnotele vor trebui înlocuite
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
România, în pericol în următoarele luni! Șeful Armatei Române avertizează privind un atac al Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă