Pielea uscată poate fi un simptom al diferitelor afecțiuni dermatologice, cum ar fi dermatita de contact, eczema, dermatita seboreică și piciorul atletului.
Dermatita de contact reprezintă o reacție a pielii la contactul cu anumite substanțe, cum ar fi metalele din bijuterii, cosmetice, detergenți sau medicamente. De obicei, se manifestă prin piele uscată și roșie și mâncărimi și poate avea aspectul unei erupții. Simptomele pot varia însă în funcție de sensibilitatea individuală și de severitatea alergiei sau iritației.
Eczema provoacă pete roșii, uscate și denivelate, și senzația de mâncărime. Simptomele se pot agrava la contactul cu substanțe iritante sau alergeni, dar și ca reacție la stres. Formele severe pot provoca crăparea sau fisurarea pielii, ceea ce crește riscul de infecții.
Dermatita seboreică se manifestă prin apariția de cojite pe scalp și pete uscate, descuamate, pe față, piept și în pliurile bratelor, picioarelor sau în zona inghinală.
Această afecțiune este mai frecventă în rândul bărbaților și poate fi exacerbată de stres sau de anumite medicamente. Piciorul atletului este o infecție fungică ce afectează pielea picioarelor (în special tălpile), ducând la uscarea și descuamarea acesteia.
Uscarea pielii poate fi explicată și de alți factori, inclusiv de înaintarea în vârstă. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, activitatea glandelor sebacee ale pielii începe să scadă, ceea ce duce la uscarea și subțierea acesteia.
Clima este un alt factor care poate influența nivelul de hidratare al pielii. Climele lipsite de umiditate pot provoca uscarea pielii. Uscăciunea pielii se poate accentua în sezonul rece, dar la unele persoane poate persista pe tot parcursul anului.
Mai trebuie să știi și că există anumite profesii unde riscul de a dezvolta pielea uscată este semnificativ. Ocupațiile care presupun lucrul constant în aer liber în condiții de climă uscată, manevrarea substanțelor chimice sau spălarea frecventă a mâinilor cu săpunuri și diverse substanțe pot duce la uscarea pielii.
Pentru a trata pielea uscată, este important să o hidratezi în profunzime și să îi restabilești bariera naturală. Cremele, loțiunile, unguentele și uleiurile hidratante, cu ingrediente precum vaselina, lăptișorul de matcă, acidul hialuronic, lanolina sau uleiurile minerale, sunt esențiale.
Pentru a preveni reapariția uscăciunii, alege produse fără parfum și alcool, bogate în emolienți și care asigură protecție solară adecvată. În cazuri severe, medicul poate prescrie tratamente suplimentare. Un dermatolog îți poate recomanda produsele potrivite pentru pielea ta și îți poate spune dacă sunt necesare și alte tratamente!
Uscăciunea pielii poate fi un disconfort minor, dar în anumite cazuri poate indica o afecțiune mai serioasă. Este recomandat să consulți un dermatolog dacă:
Pielea uscată poate avea cauze variate, de la factori externi la afecțiuni medicale. Există, din fericire, multiple soluții la care se poate apela pentru a combate această probleme. Pentru a o identifica pe cea mai potrivită pentru tine, este indicat să te adresezi unui medic dermatolog.
Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu poate înlocui vizita la medic. Pentru a beneficia de un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat, programează-te la o consultație de specialitate!