Experţii britanici susţin că au fost înregistrate pierderi uriaşe pentru Rusia în războiul din Ucraina. Armata rusă a angajat peste peste 120 de grupuri tactice de batalion, adică aproximativ 65% din întreaga sa putere de luptă la sol.
Pierderile în rândul unităților de elită ale Rusiei, cum ar fi forțele lor aeriene VDV, sunt probabil și mai mari și „probabil că va dura ani” pentru a reface aceste forțe, notează Daily Mail.
Agenţia britanică de informaţii pentru Apărare a precizat că forțele ucrainene au slăbit dramatic personalul rus, diminuând forțele de luptă.
„La începutul conflictului, Rusia a angajat peste 120 de grupuri tactice de batalion, aproximativ 65% din întreaga sa putere de luptă la sol. Este probabil ca mai mult de un sfert din aceste unități să fie acum ineficiente de luptă. Unele dintre cele mai de elită unități din Rusia, inclusiv forțele aeriene VDV, au suferit cele mai înalte niveluri de uzură. Probabil că va dura ani pentru ca Rusia să reconstituie aceste forțe”, arată experţii britanici.
Citeşte şi: România, survolată de avioane-spion NATO. Mişcările ruşilor, monitorizate atent
Informaţiile spre pierderile Rusiei au fost făcute publice în condiţiile în care preşedintele Vladimir Putin ar fi preluat controlul deplin asupra războiului din Ucraina și face „cereri imposibile”, în timp ce forțele sale continuă să atace regiunea Donbas, din estul Ucrainei.
Liderul de la Kremlin şi-a asumat să deţină controlul asupra conflictului din Ucraina „zi de zi” şi i-a delegat în mare măsură conducerea Rusiei prim-ministrului Mihail Mișustin, spun oficiali europeni de rang înalt.
Vladimir Putin a făcut o serie de cereri pentru a încerca să asigure un oarecare succes în Ucraina înainte de sărbătorirea Zilei Victoriei din 9 mai. Preşedintele rus a cerut ca militarii să controleze Krivoi Rog, oraşul natal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unui raport al Statului Major al forțelor armate ale Ucrainei.
Capturarea oraşului Krivoi Rog, cu o populaţioe de aproape un milion de oameni, reprezintă o misiune dificilă pentru forţele ruse care sunt angajate deja în lupte sângeroase de-a lungul frontului de est. Potrivit sursei citate, Armata rusă ar fi pierdut aproape 25.000 de oameni în doar nouă săptămâni și jumătate de lupte.
De asemenea, un fost agent KGB care a dezertat în Occident a spus că persoanele din anturajul apropiat al lui Vladimir Putin nu ar fi informaţi despre starea de sănătate a liderului de la Kremlin.
Boris Karpichkov, un fost agent KBG care a dezertat din Rusia, a declarat pentru The Sun că Putin este „nebun” și devine „obsedat de idei paranoice”.
„El vede literalmente pe toată lumea, inclusiv pe cei din cadrul serviciilor de securitate ruse și chiar din interiorul cercului său apropiat, ca fiind trădători”, a spus el.
Putin poate să-i țină pe cei mai apropiați neconștienți de dificultățile sale de sănătate, pentru a-și menține imaginea de om puternic, a spus Karpichkov.
„Este atât de suspicios și atât de obsedat de ideile sale paranoice, încât poate fi comparat acum cu tiranul lui Stalin”, a adăugat el.
În discursul său de de duminică, Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că a purtat „un război de exterminare”, spunând că bombardamentele rusești au lovit depozitele de alimente, cereale și îngrășăminte și cartierele rezidențiale din orașul Harkov, din Donbas și din alte regiuni.