Piftie de curcan. Nu există diferenţe majore din punct de vedere al gustului între răcitura de porc şi cea de curcan, întrucât aroma predominantă este, în ambele cazuri, cea de usturoi. Diferenţa este cantitatea de grăsime conţinută de cele două preparate: răcitura de porc formează la suprafaţă un strat generos de grăsime, în timp ce, la răcitura de curcan, stratul de grăsime este inexistent sau, în cel mai rău caz, abia perceptibil.
Şi încă o diferenţă: în timp ce, la răcitura de curcan, este necesară folosirea gelatinei la pliculeţ, la răcitura de porc nu este cazul, întrucât picioarele de porc conţin această substanţă.
Aripile şi copanul se pârlesc, se opăresc, se spală bine şi se pun la fiert în 5 litri de apă care clocoteşte. Se spumuieşte de câte ori este nevoie, se adaugă jumătate lingură sare, boabe de piper alb şi 5 căţei de usturoi. Se fierbe totul la foc mic până se desface carnea de pe oase.
Citeste si Cele mai bune reţete de Sărbători. Cozonac şi sarmale by Cătălin Scărlătescu
Se scoate carnea din vasul în care a fiert, se strecoară zeama şi se lasă la răcit, la temperatura camerei.
După ce s-a răcit, se adaugă o căpăţână de usturoi pisat şi se vântură de circa 200 de ori.
Se desfac pliculeţele de gelatină, se dizolvă în puţină zeamă în care a fiert carnea de curcan, apoi zeama în care s-a dizolvat gelatina se pune pe foc cât să se încălzească. Atenţie! Nu trebuie să fiarbă! Se amestecă continuu prin gelatină până se dizolvă complet.
Gelatina dizolvată se toarnă peste zeama în care a fiert carnea de curcan şi se amestecă bine. Se lasă zeama la răcit, iar când s-a răcit, se toarnă peste carnea care, în prealabil, a fost porţionată şi distribuită în recipiente mici.