Anunţ important pentru 8 milioane de români. Ce s-a întâmplat cu banii din conturi

Datele ASF arată că anul 2022 a fost primul pentru fondurile de pensii private din România Pilon II în care acestea au ieșit pe minus.
Alina Costache
27 ian. 2023, 17:26
Anunţ important pentru 8 milioane de români. Ce s-a întâmplat cu banii din conturi

Datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și consultate de Ziarul Financiar au surprins randamentul înregistrat al celor 7 fonduri de pensii private Pilon II din România, de la lansarea acestora în mai 2008, până în decembrie 2022.

Astfel, performanțele anualizate ale acestora sunt înșirate în ordine descrescătoare, în funcție de randament, după cum urmează: 7,59% pentru Metropolitan Life Pensii Private, 7,41% pentru NN Pensii, 7,36% pentru fondul Aripi, 7,17% pentru BCR Pensii, 6,86% pentru Vital, 6,68% pentru AZT Viitorul Tău şi 6% pentru BRD.

Schimbare importantă: cum pot încasa moştenitorii banii din Pilonul II de pensii

De asemenea, ASF arată că randamentul mediu ponderat pentru Pilonul II de la lansare este de 7,16%, în timp ce rata inflației, în aceeași perioadă de timp (mai 2008 – decembrie 2022) a fost de 4,19%.

Potrivit legii, la fondurile de pensii private trebuie să contribuie obligatoriu câteva milioane de salariaţi, întrucât viramentele realizate de oamenii activi pe piața muncii vor ajuta la administrarea privată a economiilor de bătrâneţe.

Datele AF arată că valoarea viramentelor către fonduri în 2022 a fost de 11 mld. lei, în timp ce activele au ajuns la maximul istoric de 96 mld. Lei, conform ediției print a Ziarului Financiar din 26 ianuarie 2023.

Cât costă montarea panourilor fotovoltaice. Te scapă de factura la curent

Din lista celor 7 fonduri de pensii private din Pilonul II, reprezentanții ASF au atras atenția că ARIPI, administrat de Generali, prezintă un risc major în ceea ce privește o expunere mai mare pe acțiuni.

Ceilalți jucători de pe piață, conform datelor emise de instituție, au un risc mediu în acest sens.

Ziarul Financiar notează că, în anul 2008, atunci când au fost lansate cele 7 fonduri de pensii private Pilon II, acestea aveau o valoare unitară a activului net (VUAN) de 10 lei.

Însă, la finele anului 2022, indicele se afla la următoarele valori, în ordine descrescătoare (în funcție de fondul de pensii): 29,14 lei – Metropolitan; 28,46 lei – NN Pensii; 28,25 lei – Aripi; 27,53 lei – BCR Pensii; 26,38 lei – Vital; 25,76 lei – AZT; 23,43 lei – BRD.

Analiștii financiari spun că valoarea VUAN-ului diferă în funcție de investițiile fiecărui fond de pensii, mai exact de deținerile acestuia (acțiuni, depozite, obligațiuni sau fonduri mutuale).

Datele Autorității de Supraveghere Financiară au evidențiat faptul că cel mai fond din Pilonul II din țara noastră este NN Pensii, care are active în valoare de aproximativ 33 de miliarde de lei, sumă investită în numele a aproape două milioane de români.

Pe locul al doilea se află AZT Viitorul Tău, cu active de 20 de miliarde de lei pentru  1,66 de miliarde de români, în timp ce podiumul este completat de Metropolitan Life cu 13,8 miliarde de lei pentru aproximativ 1 milion de persoane.

Datele ASF arată că anul 2022 a fost primul pentru fondurile de pensii private din România Pilon II în care acestea au ieșit pe minus. „Jucătorii” din piață au înregistrat o scădere medie ponderată de 3,7%.

Conform analiștilor, declinul a fost provocat, în principal, de scăderea valorii portofoliului titlurilor de stat, întrucât fondurile au aici plasate 65% din propriile active.

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism low cost care s-a vândut în Europa de Vest. S-a făcut la dorința lui Nicolae Ceaușescu și multe au ajuns în Olanda sau Belgia
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Peisajul surprinzător al râului Qiantang: cum natura creează opere de artă
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni