Anunţ oficial, bani mai mulţi pe card pentru 8 milioane de români

Numărul participanților înregistrați în sistemul pensiilor administrate privat la 31 martie 2023 a fost de 8,04 milioane persoane, în creștere față de 7,96 milioane persoane la finalul anului anterior, conform statisticilor Autorității de Supraveghere Financiară.
Filip Stan
24 sept. 2023, 22:54
Anunţ oficial, bani mai mulţi pe card pentru 8 milioane de români
Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre pensiile românilor

România are aproximativ 201.000 de persoane cu stagiu complet de 15 ani de contribuție la Pilonul II de pensii private din România, adică cei care înregistrează 182 de contribuții lunare de la înființarea sistemului, din luna mai a anului 2008 şi până la cele mai recente statistici.

Sistemul de pensii private din România a atins un moment important în evoluția sa, oferind o creștere semnificativă a activelor pentru peste 8 milioane de salariați. Această creștere financiară depășește în mod semnificativ rata inflației, reprezentând o perioadă prosperă pentru sistemul de pensii private, care a înregistrat o dezvoltare remarcabilă de la lansarea sa în 2008.

Anunţul momentului pentru 8 milioane de români. Verificaţi de urgenţă conturile

Sistemul de pensii private, care implică obligația de a contribui pentru peste 8 milioane de salariați, se află într-o fază de creștere excepțională, conform prognozelor economice. În primele 8 luni ale acestui an, sistemul a înregistrat creșteri fără precedent, comparativ cu perioada de la implementarea sa în 2008.

Activele salariaților care contribuie la fondurile de pensii private, în proporție de 3,75% din salariul brut, au înregistrat o valorizare semnificativă, depășind rata inflației în primele opt luni ale acestui an. Analizele efectuate pe datele oficiale arată că acest fenomen este unic și nu a mai avut loc de la introducerea sistemului acum 15 ani.

Administratorii celor 7 fonduri de pensii private au obținut un randament de 10% în perioada 5 ianuarie 2023 – 15 septembrie 2023. Acest procent reflectă o creștere semnificativă, care nu doar depășește dobânzile medii pentru depozite sau randamentele medii ale titlurilor de stat, ci și rata inflației.

Având în vedere că inflația a fost de 4,9% în primele opt luni ale acestui an, sistemul de pensii private a oferit un randament real pozitiv de 5%, o realizare financiară remarcabilă. Comparativ, media anuală a randamentului real obținut în cei 15 ani de existență a sistemului este de doar 2%.

Astfel, un salariat român care cotizează lunar la un fond de pensie privată Pilon II de la înfiinţarea sistemului din 2008 încoace are acum în medie 48.000 de lei în cont, din care 36.105 lei reprezintă viramentul din salariu şi 11.900 de lei rezultatul investiţional al administratorului său de fond, potrivit datelor transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiară la solicitarea Ziarul Financiar. 

Spre comparaţie, în prezent Pilonul II de pensie privată numără 8 milioane de participanţi cu o valoare medie a contului de 13.600 de lei, aici fiind incluşi atât cei care s-au angajat de câteva luni şi deci au o valoare de zeci de lei a contului P2, cât şi cei menţionaţi mai sus.

Aproape 90.000 de români au încasat pensia de la Pilonul II. Vești bune pentru milioanele care urmează să intre la plată

Această creștere notabilă a randamentului real poate indica consolidarea și maturizarea sistemului de pensii private din România, cu potențialul de a genera beneficii sustenabile pe termen lung pentru participanți.

Pentru viitorii pensionari, aceasta înseamnă o sursă de venit suplimentar mai sigură și mai robustă. Creșterea activelor în fonduri contribuie la securizarea și diversificarea surselor de venit pentru perioada de pensionare, asigurând astfel un trai mai decent și o protecție îmbunătățită împotriva riscurilor financiare.

Măsuri fiscale: IT-iștii ar urma să nu mai contribuie la Pilonul II.

Pachetul de măsuri fiscale pus în transparență publică și ajuns pe masa Guvernului*, în primă lectură și pentru care își va asuma răspunderea în Parlament, prevede limitarea aplicării scutiri de impozit pentru angajații din sectorul IT doar pentru venituri din salarii în limita a 10.000 de lei pe lună. În schimb, IT-iștii ar fi scutiți de contribuția la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), care în prezent este de 3,75%.

Prevederi speciale
„Art. 138^4 Prevederi speciale pentru activitatea de creare de programe pentru calculator

(1) Pentru persoanele fizice prevăzute la art. 60 pct. 2, cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) se reduce cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuţie la fondul de pensii administrat privat prevăzută în Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Prevederea se aplică până la data de 31 decembrie 2028.

(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) care datorează contribuţia la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sunt scutite de la plata acestei contribuţii în limita cotei prevăzute la alin. (1).

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1) și (2) persoanele fizice prevăzute la art. 60 pct. 2 pot opta pentru plata contribuției datorată la fondul de pensii administrat privat”,  se arată în proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Ideea inedită a unui român pentru o vacanță ieftină în Grecia. Postarea lui a generat mari controverse
Capital.ro
Ilegal în România în orice zi din an. Se consideră infracțiune. Faci închisoare până la 7 ani
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Amendă între 580 și 725 de lei. E interzis să faci asta în mașină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Român arestat în Italia cu 2 kilograme de cocaină după o urmărire spectaculoasă
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!