„Programul de colaborare între Inspectoratul General de Aviație și colegii din Elveția a avut ca scop pregătirea unor echipaje la Mureș și București ca să intervină în zonele în care nu se poate ateriza utilizând troliul. Ultimele cursuri de pregătire vor avea loc în cursul acestui an și includ ca țintă un număr de piloți, medici și asistenți! Programul de colaborare a fost finanțat de Guvernul Elvețian. Piloții români vor avea ocazia de a dobândi noi abilități în cazul unor situații particulare care pot fi întâlnite în desfășurarea intervențiilor și modul în care sunt influențate aceste intervenții de condițiile meteo, vizibilitate sau diferite obstacole. Utilizarea troliului și zborul pe timp de noapte sunt două competențe pe care le vor dobândi piloții SMURD”, a precizat dr. Arafat.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență s-a întâlnit marți cu reprezentanți ai Serviciului de Salvare Aeriană elvețiană, REGA, pentru a stabili următoarele etape ale proiectului SMURD — REGA, prin care piloții români sunt antrenați de către colegii din Țara Cantoanelor.
Scopul proiectului, aflat deja la al patrulea an, este acela de îmbunătăți siguranța zborului, de a crește numărul și complexitatea intervențiilor SMURD pe cale aeriană, implicit de a oferi servicii medicale de urgență la cele mai înalte standarde.
Pe agenda discuțiilor, un aspect important subliniat de reprezentanții REGA a fost menținerea sustenabilității proiectului, având în vedere că se dorește pregătirea piloților români astfel încât ei să devină, la rândul lor, formatori pentru ceilalți colegi din aviația MAI, informează Departamentul pentru Situații de Urgență.