„Spitalele mici şi medii, spitalele de suport, aşa cum le numim noi, marea majoritate au nevoie de echipamente noi. Şi v-aş da un exemplu: aparatele de radiologie. Marea majoritate sunt din 2001 până în 2004. Vă imaginaţi că nu sunt benefice pentru pacienţi. Cele mai multe cereri de investiţii le-am avut pentru aceste tipuri de aparate radiologice, care din punctul de vedere al specialiştilor sunt aparate bazale. Să poţi să faci o radiografie în siguranţă este un lucru de bază. Dacă aş face o aproximare, poate că m-aş hazarda, cred că 70% dintre spitalele medii şi mici, la acestea mă refer”, a spus Sorina Pintea, întrebată câte dintre spitalele româneşti nu beneficiază de dotări de bază.
Ministrul a adăugat că spitalele judeţene şi cele universitare au mai beneficiat de finanţări, inclusiv din partea bugetului de stat. „Ele sunt relativ dotate, dar spitalele mici, nu”, a precizat ministrul Sănătăţii.
Sorina Pintea a fost miercuri în judeţul Dâmboviţa, a mers la Spitalul Găeşti şi la Spitalul Judeţean Târgovişte. Ministrul a vorbit despre alocările financiare pentru unităţile medicale din judeţ.
„Spitalului din Găeşti i-a fost alocată suma de 2,9 milioane de lei pentru achiziţia unui aparat radiologic digital, osteodensimetru, a unui mamograf digital (…). Există nişte zone nereabilitate ale spitalului din Găeşti, nu se mai poartă gresia şi faianţa în spitale. Prin urmare, am propus prezentarea unui deviz, a unui proiect astfel încât Ministerul Sănătăţii să poată dota şi reparaţia acelor secţii”, a afirmat Pintea.
Spitalul Judeţean Târgovişte va beneficia de finanţare pentru achiziţia unui tomograf. În prezent spitalul are unul, dar este vechi şi se strică des.
„Pentru Spitalul Judeţean Târgovişte, comisia de evaluare a aprobat achiziţia unui computer tomograf, a unui aparat de radiologie digital şi finalizarea lucrărilor de reparaţii capitale la Sanatoriul TBC Moroieni (…). Am observat că mai este nevoie de un aparat de radiologie, pentru că cel existent şi care este utilizat în prezent este din 2001, aparat vechi, neperformant, care radiază. Prin urmare, aştept solicitarea şi cofinanţarea de 10% pe care consiliul judeţean ar trebui să o aloce. Pentru spitalul din Pucioasa a fost aprobată o sumă de 725.000, iar pentru spitalul din Moreni o sumă de 1,5 milioane de lei”, a mai spus Sorina Pintea.
Pintea: Nu există diferenţe de personal între spitalele din ţară şi străinătate; suntem deficitari la echipamente şi comportament
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la Târgovişte, că nu există diferenţe legate de calitatea personalului între spitalele din România şi cele din străinătate, dar noi suntem deficitari la echipamente şi comportament.
„Am văzut multe spitale din ţară, am avut ocazia să văd multe spitale din străinătate. Nu există diferenţe legate de personal, de calitatea personalului medical. Ba, aş îndrăzni să spun un lucru interesant: medicii noştri sunt mult mai bine pregătiţi, pentru că neavând aparatura necesară, să fim serioşi, ei au lucrat ca pe front, anumite perioade, în ultimii ani au început să vină aparatele, sunt obişnuiţi să citească pacienţii. Să îi consulte. Lucrurile acestea sunt nişte realităţi şi, ştiţi, sunt spuse de către cei care vin din străinătate sau cei care vin şi se interesează pentru că vor să vină acasă”, a spus Sorina Pintea.
Ministrul Sănătăţii a adăugat că în România sunt două capitole deficitare: dotarea cu aparatură medicală şi comportamentul cu pacientul.
„Noi suntem deficitari la capitolul echipamente şi la capitolul comportament, empatia faţă de pacient”, a precizat Pintea.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a fost miercuri în Dâmboviţa, a mers la Spitalul Găeşti, iar la Târgovişte s-a întâlnit cu cadre medicale din judeţ şi a susţinut o conferinţă de presă.