„Sunt nişte măsuri care ne-au fost sugerate de către Centrul European de Control al Bolilor şi de acolo am pornit. Practic, printr-o ordonanţă, care s-a publicat pe 1 martie, am creat cadrul legislativ pentru a putea crea o comisie interministerială pentru controlul activităţii microbiene. Apoi, avem accesat un fond norvegian, un grant de 1,5 milioane euro, manageriat de profesorul Rafila, prin care vom pregăti personal, specialişti pentru a putea efectua controlul acestor infecţii în spitale şi a putea elabora proceduri şi protocoale pentru a putea controla această zonă”, a afirmat Pintea, la b1tv.
Ea a spus că în România sunt mai puţin de 200 de medici epidemiologi, o parte dintre aceştia angajaţi ai direcţiilor de sănătate publică, o parte sunt în spitale.
„Mult prea puţini. Până la urmă, a trebuit să facem această specialitate atractivă. De anul trecut, medicul epidemiolog rezident are curricula îmbunătăţită astfel încât specialitatea nu se mai ia în trei ani, ci în patru ani. Avem de doi ani rezidenţiat în microbiologie”, a amintit reprezentantul MS.
Referindu-se la subiectul Hexi Pharma, Sorina Pintea a declarat că la vremea respectivă a „rămas surprinsă că s-a putut întâmpla aşa ceva”.
„Am rămas surprinsă că s-a putut întâmpla aşa ceva, pentru că noi, cei din spitale, în momentul în care cumpăram un dezinfectant, nu făceam analize lichidului care se afla înăuntrul sticlei – dacă mirosea înţepător, dacă era eficient – în sensul că se făceau controale acolo unde se făceau. Asta mă face să cred că în multe părţi nu se făceau controale. Dar (…) nu mai este posibil să se întâmple aşa ceva”, a susţinut demnitarul.
Potrivit ministrului, dezinfectanţii trebuie să fie folosiţi conform procedurilor şi protocoalelor.