„Comparativ cu anii precedenţi putem constata o scădere a vânzărilor cu aproximativ 30%, pe segmentul persoane fizice. Din totalul vânzărilor, în jur de 40% sunt reprezentate de persoane fizice, restul fiind clienţi persoane juridice„, a declarat pentru RTV.NET Roxana Fărcaş, manager vânzări în cadrul companiei Piscine SRL. Cererea este foarte variată, de la piscine simple, construite cu panouri din polimeri sau din tablă de oţel, până la piscine de beton care pot avea diferite forme şi mărimi.
Dacă în anii trecuţi toţi cei care voiau piscină comandau forme rotunjite, gen fasole sau rinichi, moda s-a schimbat. În acest an, în trend sunt piscinele cu forme dreptunghiulare.
Cât costă piscina
Preţul minim pentru o piscină este de aproximativ 2.800 de euro, în timp ce preţul maxim poate ajunge la câteva zeci de mii de euro. Pentru preţul minim, proprietarul va avea în curte o piscină standard, cu o adâncime de 1.50 metri, cu sistem de filtrare şi cu o lungime de şapte metri şi o lăţime de 3.5 metri.
Un preţ mediu pentru o piscină este de 12.000 de euro cu tot cu TVA. Piscina va avea 10 pe 5 metri şi o adâncime de 1,5 metri. Va fi dotată cu sistem de filtrare, finisare cu liner, panouri solare pentru încălzirea apei, precum şi borduri ornamentale ce se montează pe marginea piscinei.
Ce face piscina scumpă
„La o piscină se pot adaugă proiectoare, sistem de filtrare cu ultraviolete sau cu oxigen, astfel nemaifolosindu-se substanţe pentru filtrarea apei, saltele de apă, schimbator de căldură, dezumidificator dacă piscina este amplasată la interior, aspirator automat, acoperiş de policarbonat, pentru cei care vor ca piscina să fie acoperită, scări pentru oameni, scări pentru animale„, a precizat Roxana Fărcaş.
De asemenea, pentru familiile cu copii este indicată montarea unui sistem de avertizare sonoră.
„În cazul în care ceva cade în apă, părinţii vor fi avertizaţi sonor, astfel putând să intervină la timp”, mai arată reprezentantul Piscine SRL.
Soluţii pentru finisarea betonului
Piscinele construite din beton vor trebui bine finisate şi hidroizolate în acelaşi timp, pentru a nu apărea scurgeri de apă.
„Pentru hidroizolarea bazinului de beton sunt folosiţi adezivi speciali de tencuire şi chituire”, a adăugat Roxana Fărcaş.
Betonul poate fi finisat cu plăcuţe din sticlă de doi pe doi centimetri, mai poate fi îmbrăcat cu plăcuţe din porţelan sau plăcute din gresie. Bazinul din beton poate fi acoperit şi cu liner, mai gros şi armat. Liner-ul pentru piscine este format din două straturi din PVC, între cele două straturi fiind o plasă din poliester.
Cum se face piscina
Fie că se vrea o piscină din beton sau din panouri din polimeri, trebuie să se aleagă dinainte modelul, pentru că şi betonul şi panourile iau forma gropii. Cu panourile din polimeri se lucrează uşor, acestea fiind modelate după cum vrea constructorul. Până să se monteze panourile pe fundul gropii se va turna o şapă din beton pentru a susţine greutatea recipientului format şi a apei. Clienţii au posibilitatea să îşi sape singuri gropile, consultând un arhitect sau apelând la firma care furnizează echipamentele pentru piscină, aceasta având soluţia şi totodată şi preţul pentru lucrare. Montajul pentru o piscina din panouri durează o săptămână.