Din fericire, pisicile domestice se bucură de prezumţia nevinovăţiei: pisicile maidaneze şi cele sălbatice sunt responsabile pentru majoritatea atacurilor, potrivit studiului „Impactul pisicilor fără casă asupra vieţii sălbatice în SUA”, publicat în revista Nature Communications.
Studiul este primul care analizează rata omorurilor făcute de pisici şi sugerează că pisicile cauzează ” o mortalitate a vieţii sălbatice cu mult mai mare decât se crede”. Descoperirea, făcută de cercetătorii de la Smithsonian Conservation Biology Institute şi de la US Fish and Wildlife Service arată că păsările ucise de pisici în SUA, excluzând Alaska şi Hawaii, erau specii native. În zonele urbane dens populate, pisicile preferă şoareci şi şobolanii, în timp ce felinele de la ţară adoră şoarecii, veveriţele şi iepurii.
Pisicile domestice, introduse pe întreg globul de către oameni, sunt considerate printre cele mai rele 100 de specii invazive din lume. În ciuda dovezilor că pisicile contribuie la extincţia anumitor specii de păsări, mamifere şi de reptile, managementul lor este condus de către opinia publică şi de către emoţii, nu de ştiinţă, spun autorii studiului.
În SUA există circa 120 de milioane de pisici, potrivit estimărilor. În timp ce iubitorii păsărilor sunt îngrijoraţi de distrugerea făcută de pisici, iubitorii felinelor nu cred că pufoasele sunt responsabile de extincţia speciilor şi de alte distrugeri.