Alexandru Piţurcă şi Gabriel Ţuţu au fost eliberaţi. Cu toate acestea instanța a stabilit din oficiu luare față de cei doi a măsurii controlului judiciar pentru 30 de zile. Aceștia sunt astfel obligați să respecte o serie de indicații ale judecătorului altfel riscă înlocuirea acestei măsuri cu una mai severă.
Mai precis, în cursul nopții de marți spre miercuri, instanța Tribunalului București a luat în analiză propunerea arestării preventive a celor doi inculpați iar după deliberări a stabilit ca cei doi să petreacă 30 de zile la Centrul de Reținere și Arest Preventiv al Poliției Capitalei (CRAP).
Decizia de marți noapte nu este definitivă și poate fi contestată de cei în cauză, inclusiv de procurorii DNA, caz în care dosarul va ajunge în analiza judecătorului de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București.
ULTIMĂ ORĂ! DNA a cerut arestarea lui Piți Jr. și a șefului Romarm
Suspecţii din dosarul materialelor sanitare livrate către MApN şi-au propus, din start, să obţină un profit de 750.000 de euro de pe urma afacerii cu autoritatea publică, reiese din documentele procurorilor.
Gabriel Țuțu, în libertate la momentul judecării propunerii DNA, după expirarea mandatului de reținere pentru 24 de ore, a fost prezent la Tribunalul București pe toată durata judecății.
În boxa arestaților s-a aflat, sub puterea unei ordonanțe de reținere pentru 24 de ore, fiul fostului selecționer, Alexandru Pițurcă. Instanța a ascultat pledoaria anchetatorilor DNA după care pe cele ale apărătorilor celor doi inculpați.
După ultimul cuvânt judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București a deliberat aproximativ o oră după care a pronunțat public soluția.
Fostul jucător și fost selecționer al naționalei este în prezent plasat sub control judiciar, după ce și acesta fusese reținut pentru 24 de ore și dus la CRAP.
„Se remarcă faptul că, iniţial s-a discutat de un profit de 750.000 euro provenind dintr-o eventuală achiziţie de 5 milioane de măşti, în fapt realizându-se importul unui număr mai mic de măşti din această categorie suplimentat de alte produse (goggles – ochelari de protecţie şi face shield – vizieră de protecţie), urmărindu-se în final realizarea profitului stabilit iniţial. Din analiza documentelor contabile existente la dosarul cauzei rezultă fără niciun dubiu că a fost realizat profitul stabilit în condiţiile de mai sus”; scriu procurorii DNA în ordonanţa de reţinere emisă marţi după amiază.
Anchetatorii mai notează că „analizând datele ce rezultă din înscrisurile financiar – contabile rezultă faptul că în urma derulării contractului cu UM 02464, raportat la valoarea mărfurilor achitate de Victor Piţurcă a rezultat un profit financiar total de 3.712.506, 17 lei ( echivalent 767.919,36 euro, la cursul de 4,8345 lei/euro)”.
Astfel, firma fiului lui Piţurcă ar fi făcut un profit de peste 718.000 de euro.
Peste 60% din profitul rezultat în urma afacerii a revenit lui Victor Piţurcă şi fiului său.
„Concluzionând, cote le procentuale din profit ale participanţilor la infracţiunile cercetate sunt următoarele:
– inc. TUTU GABRIEL – 50.000 lei ( 1,439 %);
– suspectul (…) – 510.800 lei fără TVA. incasaţi de la SC lnterarms Impex SRL din care a transmis suspectului TUTU GABRIEL suma de 50.000 lei, rezultându-i un profit net de 460.800 LEI (13,26 %) echivalentul sumei de 95.314 EURO;
– suspectul (…) şi inc. (…) (prin SC Interarms lmpex SRL) – 1.381. 798,46 lei din care a achitat către (…) suma de 607.852 lei – cu TVA., rezultându-i un profit net de 773,946,46 lei (22,28 %);
– inc. PIŢURCĂ VICTOR şi PIŢURCĂ VICTORIO ALEXANDRU ( prin SC PAV GREEN ENERGY SRL) – 3.473.241, 17 lei din care a achitat către SC Interarms lmpex SRL suma de 1.381.798,46 lei rezultându-le un profit net de 2.091.442,71 lei (60,2 %)”, se mai arată în documentele anchetatorilor.
Firma autorizată în comerţul cu dispozitive medicale şi căreia i se promisese un comision de 6% a primit în final un procent de 2,11, contribuţia acesteia fiind considerată de ceilalţi drept „cheltuială”, mai constată procurorii DNA.