Pivniceru, despre noua conducere CSM: Nu poate conduce puterea judecătorească un procuror

Legea nu prevede că preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii trebuie să fie judecător, dar acest lucru nu a fost stipulat ''pentru că s-a părut că este o chestiune de bun simţ care a fost respectată anual'', a afirmat ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, într-o intervenţie telefonică, marţi seara, la Antena 3.
Romania TV
09 ian. 2013, 13:00
Pivniceru, despre noua conducere CSM: Nu poate conduce puterea judecătorească un procuror

Ea a criticat faptul că Secţia de judecători nu a avut acces la site-ul instituţiei, şapte dintre judecători fiind puşi în situaţia de a da un comunicat şi renunţând la secretul votului când au semnat buletinele susţinându-l pe Mircea Aron. În opinia sa, nici procurorii nu-şi doresc ca instituţia să fie condusă de Oana Schmidt-Hăineală.

„Observ că nici corpul de procurori nu doreşte această rocadă, observ că nici sensul legii nu este respectat, atâta vreme cât mandatul este de un an, observ că prezenţa la vârful CSM în această formulă este contestată şi de judecători şi de procurori, observ că nu s-au pus în discuţii programele, sub motiv că nu este concurs, şi îmi vine în minte selecţia procurorilor, când s-au trimis întrebări în toată republica, la societatea civilă, cine are de întrebat să-i întrebe, în condiţiile în care legea le dădea exclusiv în secţia de procurori această competenţă”, a arătat ministrul.

„Eu am votat cu judecătorul Aron, votul meu fiind semnat ca şi celelalte şapte ale judecătorilor. Fac această precizare dintr-o chestiune de bun simţ minimal. Se vehiculează în spaţiul public ideea (…) că am lucra la statutul procurorilor, am modifica Constituţia, am decapita instituţii ale statului, ceea ce ni se pare ca sunt afirmaţii extrem de grave, de natură a induce tensiune în societate şi în sânul corpului de magistraţi”, a afirmat Mona Pivniceru.

Mona Pivniceru a susţinut că a explicat în plenul CSM că statutul de magistrat nu înseamnă egalitate.

„Judecătorii înfăptuiesc justiţia, procurorii fac parte din Ministerul Public şi apără ordinea de drept. Prin urmare, nu se pierde nimic din statutul de magistrat, dar nici nu putem face abstracţie de competenţele complet distincte pe care le conferă Constituţia şi legile speciale fiecăreia dintre aceste doua corpuri profesionale. (…) Nu mai puneam la socoteală faptul că 80% din activitatea sistemului judiciar este civilă, iar restul care este penală şi care include, desigur, activitatea procurorilor, o include şi pe cea a judecătorilor. Din cauza aceasta, în lege nu s-a scris că preşedintele trebuie să fie judecător, că s-a părut că este o chestiune de bun simţ, care a fost respectată anual, fiecare dintre aceste două componente, ambele unificate sub egida de magistrat, au realizat importanţa faptului că nu poate conduce puterea judecătorească un procuror”, a spus ministrul.

În legătură cu acuzaţiile din spaţiul public potrivit cărora Ministerul Justiţiei lucrează la modificarea statutului procurorului, Pivniceru a precizat că va verifica dacă le poate da „o coloratură juridică” şi va încerca sancţionarea acestora.

„Nu este normal şi firesc, atâta vreme cât eu ca ministru, în mandatul meu, am încercat să imprim un climat de normalitate, un climat în care fiecare să-şi revină în matca lui şi să îşi vadă de competenţele, pe care i le-a conferit legea, să ajungem la discuţii în spaţiul public, neanalizând, de fapt, fondul problemei. Fondul problemei, observ acum că nici procurorii nu-şi doresc în vârful lor persoana care a fost aleasă”, a atras atenţia ea.

Întrebată dacă crede că se va ajunge, până la urmă, la revocarea Oanei Schmidt-Hăineală, Mona Pivniceru a menţionat: „Eu contez pe o tresărire morală şi o reintrare în normalitate printr-un simplu gest de decenţă, că nimeni nu-şi poate imagina că cineva, procuror de carieră, poate conduce un sistem judiciar cu 80% din activitate judecători, care exercită puterea judecătorească „.

Recent, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei, printr-un comunicat, a dat o dezminţire cu privire la votul exprimat de preşedintele Livia Stanciu în şedinţa plenului CSM din 4 ianuarie.

„În scopul asigurării unei corecte informări a opiniei publice, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să precizeze că afirmaţiile făcute în unele publicaţii, cu privire la votul exprimat de preşedintele înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecător dr. Livia Doina Stanciu, în şedinţa Plenului CSM din 4 ianuarie, pentru alegerea preşedintelui Consiliului, nu reflectă adevărul”, se arăta în comunicat.

DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Stațiunea din România, cu cel mai pur aer din Europa, pe care o adorau părinții și bunicii noștri pe vremuri, a fost lăsată în ruine. Perla turismului românesc a ajuns de nerecunoscut astăzi
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Hotărâre drastică pentru toți românii care stau la casă!
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Paste cu sos de post și măsline uscate. O idee de cină sățioasă
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Noi trageri Loto cu premii semnificative în joc
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Țara te vrea prost”: Sarmalele Reci – o trupă mai actuală ca oricând