Ea a făcut această declaraţie întrebată cum comentează propunerea făcută de Traian Băsescu privind şeful Parchetului General şi şeful DNA.
„În acest moment, în România există o lege. Noi nu putem să potrivim legea după interese sau după cum ni s-ar părea că ar fi mai convenabil ca aplicaţie. Legea decide ferm că propunerea pentru aceste funcţii o face ministrul Justiţiei, CSM dă un aviz consultativ şi preşedintele numeşte. Pe acest lanţ trofic nu putem schimba competenţele, nu putem inversa competenţele, nu putem face adaosuri care exced cadrului legislativ”, a subliniat Pivniceru.
Chestionată cum se poate rezolva această problemă, ea a răspuns: „Rezolvarea înseamnă intrarea în normalitate şi ca fiecare instituţie în stat să îşi verifice bine competenţele, să verifice dacă nu cumva ele însele duc la un blocaj şi la a face de a nu fi funcţională o instituţie care are o importanţă imensă în statul român. După cum se trenează procedurile, s-ar părea că la unele instituţii nu prea e important (…)”.
Preşedintele Trăian Băsescu a declarat că propune, ca soluţie de deblocare a impasului în desemnarea procurorului general şi a procurorului-şef al DNA, selectarea acestora de către CSM şi acceptarea persoanelor rezultate fără rezerve de către Ministerul Justiţiei şi Presedinţie. Băsescu a arătat că această soluţie poate fi funcţională dacă Guvernul şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, se vor pune de acord cu el să accepte din start cele două persoane selectate de CSM şi să deruleze apoi rapid procedura de desemnare prevăzută de lege.
„Având în vedere că CSM îi supraveghează în activitate, soluţia ar fi să avem încredere în CSM şi noi să ne angajăm să respectăm recomandările”, a spus Băsescu, insistând asupra neutralităţii CSM şi a eliminării astfel a suspiciunilor privind politizarea sau lipsa de transparenţă a procedurii de selecţie.
El a precizat că s-a gândit la această soluţie după ce a avansat, marţi seară, în întâlnirea cu premierul Victor Ponta şi preşedintii Camerelor, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, propunerea ca selecţia celor doi procurori şefi să se facă de către o comisie în care să fie caâte doi reprezentanţi ai CSM, Ministerului Justiţiei şi Presedinţiei, variantă neacceptată de cei trei.
Potrivit lui Băsescu, odată acceptată şi aplicată soluţia responsabilizării CSM privind selecţia procurorului general şi a sefului DNA, acelaşi model ar putea fi extins şi la numirea adjuncţilor celor doi, precum şi la cea a şefilor de secţii din Parchete. „Putem extinde soluţia şi pentru celelalte funcţii de adjuncţi şi şefi de secţii”, a spus el.
De asemenea, preşedintele a subliniat că acceptarea acestei soluţii ar permite şi o remediere a modului de reflectare în raportul MCV, pe care Comisia Europeană îl va prezenta săptămana viitoare, a subiectului nominalizării celor doi procurori şefi.
Preşedintele a decis, recent, să respingă propunerile privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Tiberiu-Mihail Niţu, şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Ioan Irimie, trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.