Plăcintă cu brânză și stafide! În general, acestea sunt gătite de către nurori, iar mai apoi le oferă soacrelor, astfel încât relațiile dintre ele să rămână dulci și în timpul postului.
Noi am descoperit o rețetă simplă și delicioasă pe care mătușa Ileana de la Valea Plopului o pregătește foarte des pentru copiii și nepoții săi.
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru umplutură:
Mod de preparare:
Pentru început trebuie să pregătești aluatul. Amestecă făina, zahărul, smântâna și untul. După care frământă un aluat care va fi împărțit în două bucăți.
Amestecă într-un bol gălbenușurile cu zahărul vanilat, smântâna și coaja de lămâie sau portocale. Apoi bate albușurile spumă și adaugă peste amestecul cu gălbenușuri. la final se pun stafidele și se amestecă totul.
Lasă amestecul să se odihnească și pregătește foile de plăcintă. Acum, din cele două bucăți de aluat se întind două foi, după care se unge tava cu unt, se tapetează cu făină și apoi se pune prima foaie de plăcintă. Se toarnă compoziția de brânză dulce și apoi se acoperă totul cu cea de-a doua foaie. Înainte de a o băga la cuptor înțeapă cu o furculiță sau cu o scobitoare aluatul.
Plăcinta trebuie să stea în cuptor aproximativ 30 de minute. Apoi se scoate se ornează cu migdale mărunțite, fructe sau zahăr pudră.
Plăcinta cu brânză dulce și stafide se taie după ce a fost lăsată să se răcească.
Cum să pregătești o plăcintă cu brânză ca la bunica acasă
Pentru a pregăti acasă o plăcintă cu brânză sărată vom avea nevoie de 550 g de făină, 20 g de drojdie proaspătă, 1 linguriță de zahăr, 1 linguriță de sare, 300 g de iaurt, 50 ml de ulei de floarea-soarelui, 2 ouă, ingrediente folosite la prepararea aluatului de plăcintă. Pentru umplutură vom avea nevoie de 400 g de brânză de vaci, 250 g de telemea de capră, 3 ouă și 4 lingurițe de iaurt sau de smântână.
Mai întâi se pregătește aluatul fraged de plăcintă. Într-un castron cu puțină apă caldă se pune drojdia proaspătă împreună cu zahărul și se lasă până când zahărul se topește și drojdia se dizolvă.
Separat, în alt vas se cerne făina împreună cu sarea. Se face loc în mijlocul vasului apoi se adaugă maiaua și se amestecă ușor, apoi se adaugă ouăle și iaurtul. Se amestecă foarte bine toate ingredientele apoi se începe frământarea aluatului. Se pune și puțin ulei și se frământă până când aluatul nu se mai lipește de mâini și se omogenizează. Când este gata, se lasă aluatul la crescut, timp în care se pregătește umplutura de brânză pentru gustoasa plăcintă.
Într-un vas se fărâmă brânza de vaci, iar telemeaua se rade mărunt și se pune peste brânza de vaci. Se amestecă cele două tipuri de brânză apoi se adaugă iaurtul sau smântâna. Se adaugă sare după gust, apoi se pun ouăle și se amestecă bine umplutura de plăcintă până când obținem o compoziție omogenă.
Se scoate aluatul, se împarte în porții mici și se întinde uniform. După aceea se pun câteva linguri de umplutură de brânză pe fiecare bucățică de aluat și se rulează aluatul sau se împăturește, în funcție de preferințe. Procedăm la fel până când terminăm de făcut toate plăcintele cu brânză sărată.
Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se așază fiecare plăcintă și se mai lasă puțin în tavă să mai crească. Între timp, încingem cuptorul și punem savuroasele plăcinte la copt timp de 30 de minute. La final, se scot plăcintele, se lasă la răcit și se pudrează cu zahăr. Cu siguranță vom obține la final niște plăcinte cu brânză pufoase, gustoase și aromate.
Delicioasa plăcintă cu brânză sărată este pe placul multora dintre noi, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, ne vom încânta papilele gustative cu un adevărat deliciu culinar.
Citește și Rețetă de cornulețe de casă cu rahat. Ingredientul care le face fragede și pufoase