Rețeta bunicii Anica din Buzău care îți va aminti de copilăria petrecută la țară. Noi am descoperit o rețetă simplă și extrem de delicioasă pe care trebuie neapărat să o încerci. Secretul l-am aflat de la bunica Anica din Buzău care în fiecare toamnă le pregătește deliciosul preparat nepoților săi.
Și pentru această plăcintă ca pentru oricare alta este nevoie de ingrediente pentru aluat și ingrediente pentru umplutură. Acestea sunt simple și foarte accesibile tuturor așa că nu trebuie să îți faci griji că vei cheltui sume importante de bani pentru a o prepara.
Ingrediente pentru aluat de plăcintă:
Ingrediente pentru umplutură:
Mod de preparare:
Pentru început trebuie să pregătești aluatul pentru plăcintă și asta pentru că necesită frământare și un timp de dospire. Într-un bol mare trece făina prin sită. Apoi, în alt bol, mai mic, pune drojdia sfărâmată și o linguriță de zahăr.
După, adaugă 2-3 linguri de lapte cald și amestecă până când drojdia și zahărul sunt diluate. Adaugă și o linguriță de făină pentru consistență și acoperă bolul cu un prosop. Lasă drojdia să se activeze pentru 10-12 minute, la loc cald.
Pasul următor este ca în bolul cu făină să creezi o adâncitură la mijloc și să pui drojdia activată. După care amestecă untul moale cu zahărul și oul și adaugă-le în bolul cu făină și drojdie. Restul de lapte cald se toarnă în fir subțire, în timp ce amesteci bine toate ingredientele din vas.
Frământă aluatul pentru plăcintă în bol până când nu se mai lipește de mâini, adăugând făină dacă mai necesită.
Când ai terminat de frământat, acoperă din nou bolul cu un prosop și lasă-l la dospit 45-50 de minute.
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius, cu 10 minute înainte de expirarea timpului de dospire și pregătește prunele. Spală prunele, șterge-le și taie-le în jumătăți, îndepărtează sâmburii, apoi mai taie-le odată.
Apoi, pune hârtie de copt în tava mare a aragazului și împarte aluatul în două părți. Întinde prima parte de aluat cât dimensiunea tăvii, pe masa presărată cu făină și folosește sucitorul de aluaturi și transferă-l în tavă. Înțeapă-l cu o furculiță din loc în loc și așază sferturile de prune peste aluat.
Peste prune presară scorțișoara, zahărul vanilinat și grișul, care are rolul de a absorbi sucul fructelor rezultat în timpul tratamentului termic.
La final acoperă prunele cu a doua foaie de aluat și coace plăcinta cu prune pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius. iar când e gata las-o să se tempereze înainte de a o porționa.