Plăcinta de post cu varză care face furori. Cum gătește chef Sorin Bontea deliciosul preparat VIDEO

Fostul juratul de la "Chefi la cuțite" s-a filmat în timp ce gătea un delicios preparat de post, după care a postat filmul pe canalul său de Youtube.
Filip Stan
10 apr. 2024, 08:49
Plăcinta de post cu varză care face furori. Cum gătește chef Sorin Bontea deliciosul preparat VIDEO

Chef Sorin Bontea este fan plăcintă cu varză, după ce a mâncat acest preparat de post, acasă la un prieten. Imediat a cerut rețeta și a postat pașii pregătirii deliciosului aperitiv pe canalul sau de Youtube.

„Acem ceva timp am fost la un prieten acasă și am mâncat o plăcintă de post cu varză făcută de mama lui, genul ăla de plăcintă moldovenească… Mama ei de plăcintă… A fost așa de bună! Am cerut rețeta ca să o fac și eu”, a spus Sorin Bontea, conform click.ro

Fostul jurat de la „Chefi la cuțite” s-a filmat în timp ce gătea, după care a postat filmul pe canalul său de Youtube.

În timp ce gătea, Bontea explica fiecare pas al modului de preparare. Cum era firesc, a început cu pregătirea aluatului, dezvăluind și câteva mici secrete.

„O să începem cu aluatul, pentru că trebuie să-l las să se odihnească 30 de minute. 500 ml de apă caldă, nu fierbinte, o lingură de zahăr, o linguriță de sare, 3 linguri de ulei, o lingură de oțet și 700-750 gr de făină. Atenție: pot fi și 800 gr, pentru că e în funcție de umiditatea pe care o are făina”, a explicat chef Sorin Bontea.

A pus toate aceste ingrediente în robotul de bucătărie, apoi a pornit aparatul la o viteză mică. „Pentru genul acesta de aluat folosesc cârligul pentru frământare. Pentru aluat iau de obicei făină tip 650, aceea de pâine. Când începe aluatul să se strângă pe cârlig, este aproape gata”, mai precizează îndrăgitul bucătar.

Chef Sorin Bontea: „Eu nu călesc foarte mult varza”

În timp ce robotul mixa aluatul, chef Sorin Bontea a mai adăugat din când în când câte o lingură de făină, apoi încă o lingură de ulei. Atunci când aluatul începe să nu mai lipească înseamnă că este gata”, spune Sorin Bontea. Apoi și-a trecut mâna puțin prin făină, ca să pună și pe aluatul din bol, puțin, pe margine, pentru a-l putea desprinde de pe marginile vasului. L-a ridicat în mâini, l-a împachetat ușor, a presărat făină în bol, apoi a pus aluatul la loc și deasupra lui a picurat puțin ulei, cât a luat într-o lingură, scrie click.ro

„Las aluatul să se odihnească 30 de minute. Între timp călesc ceapa și varza. Punem ulei într-o oală, lăsăm puțin să se încingă, punem ceapa, o călim puțin, cu grijă să nu se ardă, apoi punem varza. Am folosit jumătate de varză și două cele potrivite. Eu nu călesc foarte mult varza, ci doar cât să fie sticloasă și să se înmoaie puțin, pentru că vreau să rămână și crocantă”, a mai spus chef Sorin Bontea.

Iată trucurile lui chef Sorin Bontea pentru împăturirea plăcintei

După ce a dat la o parte de pe foc oala în care a călit ceapa și varza, le-a condimentat cu sare și piper, după gust, apoi le-a lăsat să se răcească. Apoi, a început să prelucreze aluatul. A presărat făină pe un blat de lucru, a împărțit aluatul în opt bucăți cât de cât egale, pe care le-a format cu o mână până au devenit „mingiuțe”, apoi le-a aplatizat și apoi le-a întins cu sucitorul, având grijă să rămână cât mai rotunde. Foaia de aluat astfel întinsă are un mare secret, spune chef Sorin Bontea: „Trebuie făcută cât mai subțire, să se vadă degetul prin ea. Și ar fi bine să fie atât de mare cât este diametrul tigăii folosite”.

A pus ulei la încins într-o tigaie, 3 linguri, apoi a pus varză pe foaie, într-un strat suficient de gros, și a împărurit plăcinta astfel încât să „sudeze” bine marginile. A pus apoi plăcinta la prăjit, a lăsat-o câteva zeci de secunde pe o parte și, când a simțit că s-a rumenit puțin a întors-o. „Nu le finalizez la prăjit, ci în cuptor”, a mai explicat chef Sorin Bontea. Așa că fiecare plăcintă a fost doar puțin rumenită în tigaia cu ulei, apoi fiecare bucată a fost scoasă și pusă pe foaie de copt, într-o tavă, care a fost dată la cuptor. A mai lăsat astfel plăcintele la gătit, la 180 de grade Celsius, pentru încă 10-15 minute.

Gogoşi de post delicioase după reţeta lui Chef Sorin Bontea. Ingredientul secret care le face pufoase

Cea mai mare provocare pentru cei care ţin Postul Paştelui este renunțarea la dulciuri, astfel că Sorin Bontea a dezvăluit o rețetă simplă de gogoși de post. Nu ai nevoie nici de lapte sau ouă, ci doar de câteva simple ingrediente, iar pentru a ne asigura că te vei bucura de cel mai gustos preparat, am făcut rost chiar de rețeta celebrului bucătar Sorin Bontea.

„Gogoși de post. E rețeta pe care am găsit-o la mama unui prieten din Satu Mare și am încercat-o și eu.

  • 1 kg faină
    750 ml apă
    35 g drojdie proaspătă
    4 linguri zahăr
    1/2 lingură sare
    Ulei floarea soarelui 4 linguri

Se amestecă toate ingredientele și se lasă la dospit și gata gogoșile!”, a scris chef Sorin Bontea, pe rețelele de socializare.

Pentru a obține un aluat extrem de pufos și, astfel, niște gogoși delicioase, este bine să ai în vedere și câteva sfaturi utile. În primul rând, ai grijă să activezi drojdia în apă călduță sau lapte vegetal, înainte de a o adăuga la aluat, pentru a asigura, astfel, o creștere corespunzătoare a aluatului.

Un alt truc excelent stă în înlocuirea apei plate cu apă minerală sau sifon, lucru care poate ajuta la creșterea gogoșilor și le poate conferi o textură mai aerată.

De asemenea, poți utiliza în aluat și laptele vegetal, pentru a obține o textură mai delicioasă. Poate fi vorba despre laptele de cocos, migdale sau despre tipuri, care pot fi utilizate în loc de lapte de vacă pentru a adăuga și puțină grăsime aluatului, ceea ce poate contribui la textura pufoasă a gogoșilor.

Totodată, mai este recomandat să lași aluatul să dospească mai mult timp, iar acest lucru te poate ajuta să obții o textură mai pufoasă. Poți lăsa aluatul la dospit într-un loc cald și lipsit de curent pentru aproximativ o oră sau până când își dublează volumul. Când este gata și te apuci de prepararea propriu-zisă, încearcă să nu modelezi prea mult aluatul, pentru că acest lucru îl poate face să fie ceva mai tare.

În final, asigură-te că uleiul este încălzit la temperatura potrivită și că gogoșile sunt prăjite uniform pe ambele părți. Le poți servi cu zahăr pudră deasupra sau umplute cu diferite gemuri și dulcețuri, după bunul plac. Ele pot fi servite ca o gustare delicioasă, ori chiar la micul dejun, alături de o cană generoasă de ceai. Poftă bună!

Gogoși de post decupate cu paharul. Rețeta cu apă minerală și esență de vanilie

Gogoși simple de post, decupate cu paharul. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru desertul minune.

Ingrediente

  • 1 kg făină albă
  • 10 gr drojdie uscată
  • 50 gr zahăr
  • 50 gr zahăr vanilinat
  • 30 ml esență de vanilie
  • 100 ml apă caldă
  • 400 ml apă minerală
  • 1/2 linguriță sare
  • 100 gr zahăr pudră, vanilinat, pentru pudrat

Citește și: Cele mai gustoase și pufoase gogoși mănăstirești! Rețeta de post a măicuțelor de la Mănăstirea Voroneț care o să te facă să te lingi pe degete

Mod de preparare gogoşi de post

Cum pregătim aluatul – Cernem aproximativ 850 – 900 de grame de făină într-un vas. Restul de făină îl păstrăm pentru înfăinat masa de lucru. Facem o adâncitură la mijlocul făinii și punem acolo drojdia și zahărul. Turnăm apa caldă și amestecăm cele două ingrediente până la diluare. Acoperim vasul și lăsăm drojdia să se activeze până își dublează volumul.

Peste făina din vas presărăm sarea și zahărul vanilinat. Începem să adăugăm făină peste amestecul de drojdie și zahăr și turnăm, treptat, apa minerală și esența de vanilie. Amestecăm intens până se omogenizează totul, apoi frământăm aluatul, mai întâi în vas, apoi pe masa de lucru presărată cu făină. Aluatul trebuie să fie ușor ferm, dar nu atât de ferm ca cel de pâine. Acoperim aluatul și îl lăsăm la loc cald aproximativ o oră sau până își dublează volumul.

Citește și: Secretul aluatului perfect pentru cele mai pufoase gogoși! Rețeta secretă a bunicii cu care vei face furori toamna aceasta

După ce aluatul a crescut, rupem bucăți din el, pe care le întindem pe masa de lucru în foi de circa un centimetru grosime. Cu un pahar decumpăm discuri din aluat pe care le mai lăsăm să se dezvolte pe masă 7 – 8 minute. Surplusul de aluat, îl frământăm din nou și îl întindem, decuăând gogoși din el.

Încimgem o cantitate mare de ulei într-o tigaie adâncă și scufundăm în el 5 – 6 gogoși sau câte încap. Le rumenim pe ambele părți la foc mediu spre mare. Le scoatem pe prosoape absorbante, le lăsăm câteva minute să se scurgă de ulei, apoi le pudrăm cu zahăr vanilinat.

A început de jos, în carieră

Maestru bucătar internațional, Sorin Bontea, în vârstă de 52 de ani, a dezvăluit că a fost influențat de mama sa pentru a alege o astfel de carieră. Aceasta a fost bucătăreasă la o grădiniță din București, Sorin fiind ajutorul ei de bază. În 1986, Sorin Bontea s-a angajat într-un restaurant din centrul Capitalei pe post de ajutor de bucătar.

Ulterior, a început să gătească în stil franțuzesc. La scurt timp, s-a angajat într-un hotel din capitală, unde gătea preparate chinezești. În1998 a ajuns pe vasele de croazieră, unde a gătit aproape 10 ani. Preparatele sale gustoase s-au aflat pe masa unor oameni importanți: Van Damme, Nicolas Cage sau vedetele echipei de fotbal Manchester, Liverpool.

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Singurele zodii care vor avea noroc triplu în 2025. Va fi cel mai bun an, belșug și fericire pentru Berbeci și Balanțe
Capital.ro
Adio, plată cu cardul. Românii obligați să scoată numerar la ATM
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Noua tehnică a Rusiei pentru a teroriza Ucraina. Folosește drone cu încărcătură termobarică, capabile să distrugă imobile uriașe
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Căpitanul Titanicului ar fi supraviețuit. Povestea nespusă a teribilului naufragiu
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
kanald.ro
„Regina Întunericului” a rupt tăcerea: „Nu și-a dorit..” S-a aflat motivul pentru care Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret!
Cancan.ro
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă pentru șoferi. Vor plăti de 7 ori mai mult. Reguli dure pentru permisul auto
StirileBZI
Reguli pentru acordarea tichetelor sociale de Crăciun 2024: În ce condiții se acordă
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
stirilekanald.ro
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia viața. Ce se vede în fotografie
substantial.ro
Meciul Ţările de Jos – Ungaria, întrerupt pentru îngrijiri medicale de urgență
MediaFlux
PENALITĂȚI pentru ROMÂNII care STAU la BLOC! Proprietarii au 30 de ZILE la DISPOZIȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se poate și invers! Fuego a cântat direct din brad, la Târgul de Crăciun de la Craiova (VIDEO)