Plăcinte la tigaie cu brânză sau magiun. Chef Adi Hădean are o rețetă simplă pe care oricare dintre voi o poate încerca acasă.
”Știu sigur că mulți dintre cititorii mei se tem de aluat, se tem că se murdăresc pe mâini, se tem că nu le iese, se tem că nu știu ce-i aceea „cât cuprinde” și din acest îngrozitor motiv vor rata experiența. Vin azi cu o metodă de a evita majoritatea dezastrelor care pot interveni între un începător și aluatul său”, spune Adi Hădean, pe blog.
Citește și: Plăcinte delicioase la tigaie, rețeta Majdei Aboulumosha. Cu ce le umple pentru un gust aparte
Iată cum se face aluatul pentru plăcinte la tigaie.
”Pune 10 grame de drojdie proaspătă la înmuiat în 100 de mililitri de lapte, cu o linguriță de zahăr. Așteaptă 10 minute dacă e vară, cam tot atâtea dacă-i iarnă și în bucătăria ta e cald. Cerne apoi 600 de grame de făină 000 într-un vas adânc. Fă o groapă în făină și toarnă drojdia în ea.
Presară sare grunjoasă (trei pișcături) peste făină și toarnă în vas 50 de mililitri de ulei.
Toarnă 250 de mililitri de apă călduță peste făină și începe să amesteci cu o lingură de lemn. Trebuie să obții o compoziție subțire dar nu ca aceea de clătite. Trage o linie cu lingura de lemn pe fundul vasului. Urma lingurii ar trebui să se acopere în două secunde, nu mai devreme.
Bate aluatul cu lingura de lemn timp de 6-7 minute. Apoi poți să-l lași la dospit sub un prosop până-și dublează volumul (cam 50 de minute în loc cald și fără curenți de aer)”, a scris Adi Hădean.
Citește și: Plăcinte pe lespede ca la Mogoș, după rețeta lui chef Toma. Rețeta ideală pentru un weekend în familie
Pentru umplutură poti folosi branza sau magiun.
”Pregătește umplutura: la 200 de grame de brânză de burduf pune 60 de grame de smântână și o lingură de cozi de arpagic tocate. Pot fi cozi de ceapă verde. Poți pune și mărar.
Întinde aluatul cu mâna dată prin făină. Nu-i bai dacă nu-ți iese perfect rotund sau dacă se rupe pe alocuri. Pune o linguriță (plină) de umplutură în mijlocul foii.
Adună aluatul dinspre margini spre centru. Presară făină peste plăcintă.
Aplatizeaz-o cu palma și întinde-o cât vrei, trăgând ușor de margini”.
Unge lespedea (dacă nu ai de piatră e bună și una din fontă, dacă n-ai din fontă ia una antiaderentă) și încinge-o apoi frige plăcinta două minute pe o parte, două pe cealaltă, mai explică chef Adi Hădean.