Ministerul Agriculturii a decis să amâne proiectul de ordonanță care prevedea plafonarea adaosului comercial la maximum 20% pentru zeci de mii de produse alimentare procesate în România, potrivit unor surse citate de g4food.ro.
„Nu va afecta în niciun fel business-urile fiecărui procesator, business-urile fiecărui retail din România, pentru că plafonarea adaosului comercial, şi nu vorbim de plafonarea preţurilor la alimente, vorbim de plafonarea adaosului comercial, se pune peste toate cheltuielile, adică peste fişa de cost a fiecărui produs, atât cu cheltuieli directe, cât şi cu cheltuieli indirecte, conform legii contabilităţii, care generează controale din partea Agenţiei Naţionale Fiscale”, spunea Florin Barbu, ministrul Agriculturii înainte de decizia de amânare.
Totodată, aceleași surse au precizat că, în locul plafonării, Ministerul Agriculturii intenționează să înființeze un comitet de monitorizare a prețurilor, până pe data de 31 decembrie. Acest comitet – care va fi condus de secretarul de stat Aurel Simion – va include procesatori și comercianți, precum și reprezentanți din Ministerul Agriculturii și de la Consiliul Concurenței.
Pe de altă parte, ordonanța care plafonează adaosul comercial pentru 21 de categorii de produse alimentare de bază, cum sunt făina, uleiul și mălaiul, rămâne în vigoare până la sfârșitul acestui an.
Plafonarea adaosurilor comerciale la 21 de alimente de bază va avea, după toate probabilitățile, o continuare amplă. Guvernul intenționează să limiteze adaosul comercial pentru toate produsele agricole și alimentare, inclusiv pentru cele din import, notează digi24.
Un cetățean chestionat despre acest subiect a răspuns scurt și limpede: ”Ar fi bine”. Un altul se declară susținător al plafonării din perspectiva scumpirilor tot mai frecvente în ultima perioadă. ”N-ar fi o surpriză (plafonarea – n.r.). Ceea ce se scumpește în România în douăzeci și patru de ore… rămân surprins”, a spus el.
Altcineva consideră limitarea adaosului comercial la alimente ”o idee bună”.