Plafonarea facturilor la energie. Mircea Coşea a făcut noi precizări privind măsura luată de Guvernul Ciucă de a plafona preţul la energie.
“Întrebarea e dacă se poate repara ceea ce nu se poate repara. Pentru că noi facem acum fel de fel de cârpeli pe o idee greșită. Am plecat de la liberalizare. Tot ceea ce se încearcă acum este de a repara niște lucruri care în principiu nu pot fi schimbate decât dacă sistemul este schimbat. Eu pot să fiu de acord cu orice idee, chiar dacă sunt idei profund greșite. Există persoane care au venituri de 3-4.000 de euro pe lună, care lucrează în companii multinaționale. Îi ajutăm și pe ei. Problema e că în România e o discrepanță între teorie și practică. Multe lucruri care sunt gândite nu pot fi aplicate pentru că nu avem o logistică necesară”, a declarat Mircea Coşea la B1Tv.
Economistul avertizează că există un nivel scăzut de digitalizare care va contribui la întârzieri la emiterea facturilor:
“Nu avem digitalizare, avem o birocrație care este încă la nivelul dosarului cu șină, avem distanțe mari pe care trebuie să le parcurgă un om care stă în mediul rural și care nu pot să meargă să dovedească fel de fel de lucruri. La nivelul companiilor trebuie schimbate softurile. Vor fi întârzieri mari cu facturile are pot să meargă de la 3-6 luni și care pot fi și sub influența unor greșeli foarte mari. În condițiile astea apre din nou problema cu lichiditatea, cine plătește până la urmă consumul și distribuția. Lucrurile se complică foarte mult”, a mai spus Coşea.
Reamintim că Guvernul a adoptat o nouă schemă de compensare și plafonare a prețului la energie, care se aplicată începând cu 1 septembrie 2022.
Ordonanţa prevede o reducere a compensării energiei până la un consum casnic de 255 kwh faţă de 300 kwh cât era până la 31 august.
OUG prevede că de preţuri plafonate vor beneficia doar clienţii care anul trecut au înregistrat un consum mediul lunar de 300 kwh şi ale căror facturi de anul acesta nu depăşesc 300 kwh. Fiecare consumator poate vedea acest consum mediul pe factura pe care o primeşte lunar de la furnizorul de energie.
Cei care au depăşit în anul 2021 consumul mediu lunar de 300 kwh plătesc facturile întregi chiar dacă în anul 2022 au decis să facă economie la curent şi au un consum lunar sub 300 kwh.