Plafonarea prețurilor RCA afectază atât șoferii, cât și asiguratorii. Una din companiile de asigurare, care între timp a ajuns să ocupe locul trei în piaţă, a anunțat nunţă că încetează să mai colaboreze cu zeci de brokeri. Mai exact, îşi încetează colaborarea cu 71 de brokeri, adică un sfert din total. Motivul ar fi preţul mic pe care e nevoit să-l practice şi care îi aduce prea mulţi clienţi, cărora nu poate să le facă faţă.
”Evident că plafonarea a dus la acest efect, pentru că altfel asigurătorul ar fi putut să-şi modifice tarifele. Majoritatea celor care îşi cumpărau RCA ar fi fost tentaţi să ia cel mai mic preţ. Şi atunci veneau foarte mulţi clienţi către ei”, spune Sergiu Costache, expert asigurări, relatează observatornews.ro.
Citește și: Anunţ important pentru românii cu RCA la Euroins. Au început plăţile
Plafonarea prețurilor RCA a intrat în vigoare pe 11 aprilie 2023. Conform legislației, asigurătorii au fost obligaţi să vândă la tarifele practicate pe data de 28 februarie 2023. În aceste condiții, unii asiguratori au recurs la tot felul de metode pentru a vinde mai puţin.
”În funcţie de riscul pe care îl iei, trebuie să creezi rezerve. Pentru 100 de lei risc, trebuie să aduci 30 de lei rezervă. Pentru că a luat foarte mult risc ei erau la 28 februarie cu un preţ scăzut şi sunt obligaţi să păstreze acel preţ timp de 6 luni”, spune Dorel Duță, președinte UNSICAR.
Plafonarea prețurilor RCA a determinat unele companii de asigurări să vină cu tot felul de cerințe și să-și selecteze mult mai atent clienții. Reprezentanții firmelor de asigurări spun că de acum, orașul în care circulă autovehiculul este extrem de important și asta pentru că cu cât este mai mare și mai aglomerat, cu atât riscul de accident crește, influențând astfel prețul asigurării.
Mai mult, asiguratorii atrag atenția că cu cât mașina este mai veche, riscul de apariție a unei defecțiuni care poate duce la un accident este mai mare, motiv pentru care polița va fi mai scumpă.
Polițe mai scumpe vor plăti și șoferii a căror mașină a trecut deja prin diverse accidente rutiere.
De asemenea, numărul de kilometri va influența și el valoarea poliței. Cu cât numărul de kilometri al unui autovehicul este mai mare, cu atât prețul asigurării crește și asta pentru că se consideră că șoferul acestuia circulă mai mult, iar riscul de accidente este mai crescut.
”Data obţinerii permisului, kilometrii la bord, data expirării ITP, sunt informaţii pe care nu le mai poţi culege instant. Sunt de natură a influenţa o decizie de cumpărare sau nu”, a mai spus Dorel Duță.