Plafonarea tarifelor RCA se amână. Proiectul nu figurează pe ordinea de zi la Guvern, după ce a fost retras de ASF

Proiectul de plafonare a preţului poliţelor RCA, pregătit la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, nu figurează pe ordinea de zi a ședinței de Guvern deoarece a fost retras de ASF.
Filip Stan
24 mart. 2023, 09:49
Plafonarea tarifelor RCA se amână. Proiectul nu figurează pe ordinea de zi la Guvern, după ce a fost retras de ASF

Plafonarea tarifelor RCA se amână. Proiectul nu figurează pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de vineri deoarece a fost retras de ASF. Nici legile Educației nu figurează pe agenda ședinței de azi.

”Legile educatiei nu figureaza pe agenda de astazi deoarece doamna ministru Ligia Deca are inca o situatie a starii de sanatate care necesita urmarea recomandarilor medicale de izolare. In privinta proiectului de plafonare a pretului RCA pregatit la propunerea Autoritatea de Supraveghere Financiara, acesta nu figureaza pe ordinea de zi deoarece a fost retras de ASF”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Citește și: Scandalul Euroins se propagă. Principalii asigurători se opun plafonării tarifelor RCA

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) şi Patronatul Industriei Asigurătorilor din România (PIAR) afirmă că nu sunt de acord cu proiectul de Hotărâre de Guvern care instituie o plafonare pe termen de 6 luni a tarifelor de primă la asigurările RCA. Industria arată că proiectul încalcă legislaţia europeană, este lipsit de fundament economic şi ambiguu pe anumite aspecte, riscând să destabilizeze şi mai mult piaţa de asigurări RCA. Mai mult, cele trei organizaţii amintesc şi că s-a mai apelat la o astfel de măsură şi în anul 2016, tot prin HG, iar soluţia nu a fost benefică nici pentru piaţa de asigurări din România şi nici pentru asiguraţi, nici pentru persoanele prejudiciate.

”UNSAR, BAAR şi PIAR au luat notă de proiectul de Hotărâre de Guvern care instituie o plafonare pe termen de 6 luni a tarifelor de primă la asigurările RCA, făcând următoarele precizări: Industria nu poate fi de acord cu Proiectul de HG, care încalcă în mod evident legislaţia europeană, este lipsit de fundament economic şi ambiguu pe anumite aspecte, riscând să destabilizeze şi mai mult piaţa de asigurări RCA. Legislaţia trebuie modificată, dar necesită un pachet de măsuri mai amplu care să fie discutat împreună cu toate părţile direct implicate. Există soluţii esenţiale pentru o piaţă funcţională şi atractivă dedicată consumatorilor:

– Îndreptarea articolelor specifice din Legea nr. 132/2017 care nu permit asigurătorului un control al costurilor, conducând astfel la dezechilibre importante în funcţionarea normală a pieţei de asigurări bazată pe competitivitate, profitabilitate şi prudenţialitate.

– Demararea unui proiect naţional ce vizează reducerea frecvenţei şi gravităţii accidentelor rutiere şi adoptarea unor măsuri urgente de creştere a gradului de cuprindere în asigurare şi de combatere reală a fraudelor care să vină imediat şi eficient în sprijinul eforturilor deja existente în această zonă. Practic, la fiecare 100 de maşini înmatriculate în ţara noastră, cel puţin 6 produc accidente în trafic soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale şi decese, comparativ cu 4,08% – frecvenţa înregistrată în Bulgaria, 3,2% în Polonia, 2,7% în Cehia, 2,3% în Ungaria şi 1,65% în Croaţia. UNSAR, BAAR şi PIAR s-au angajat într-un astfel de demers, şi se declară deschişi în a colabora cu alte organizaţii şi instituţii publice în acest sens”, arată organizaţiile, într-un comunicat de presă comun.

Industria precizează că la o soluţie similară s-a mai apelat şi în anul 2016, tot printr-un HG, când s-au plafonat tarifele de primă RCA.

”Realitatea a demonstrat că nu a fost o soluţie benefică nici pentru piaţa de asigurări din România şi nici pentru asiguraţii şi persoanele prejudiciate deopotrivă, mediul concurenţial a fost grav afectat, iar România s-a confruntat în 2021 şi 2023 cu un faliment şi o insolvenţă de o magnitudine mult mai mare decât falimentele anterioare din industria de asigurări. În plus, trebuie reamintit că împotriva României s-a declanşat procedura de infringement care a încetat abia după ce s-a renunţat la intervenţia statului în politica de preţuri a societăţilor de asigurare”, arată patronatele.

Potrivit acestora, în prezent, deşi numărul de vehicule înmatriculate a depăşit 10 milioane, numărul asigurătorilor RCA activi din România este de doar 8 (ca termen de comparaţie, Cehia are 12 la o piaţă de aproximativ 6 milioane de vehicule).

”Mai mult, se pune întrebarea dacă acţionarii sunt dispuşi în continuare să investească într-un mediu de business impredictibil, şi intr-o piaţă RCA marcată de 4 falimente în ultimii 8 ani, în contextul în care costul de capital necesar, raportat la expunere, pentru a îndeplini cerinţele de solvabilitate, este în creştere. Industria de asigurări a fost şi va continua să fie un partener profesionist şi echilibrat în vederea asigurării unui cadru legislativ care să îmbunătăţească funcţionarea pieţei de asigurări, în beneficiul tuturor cetăţenilor”, adaugă organizaţiile.

 

Motivul retragerii proiectului de plafonare a tarifelor RCA, explicat de ASF

Daniel Apostol a fost întrebat, vineri, la Prima News, de ce a fost retras proiectul de plafonare a tarifelor RCA.

“Când am anunţat iniţial proiectul, era consecinţa unei analize realizate cu reprezentanţii principalilor asiguratori, proiectul a fost pus apoi în dezbatere publică înainte a fi un obiect de lucru pe masa Guvernului. Acum au fost emise mai multe observaţii pe acest proiect de către părţile interesate. Noi am retras proiectul pentru a face o analiză a acestor observaţii”, a afirmat Daniel Apostol.

El a precizat că pe baza acestor observaţii va fi stabilită formula care va fi propusă ulterior.

“Trebuie să vedem fiecare observaţie în parte, să vedem oportunitatea şi relevanţa acestora, după care, pe baza acestor observaţii, vom vedea care va fi formula pe care o vom propune ulterior”, a explicat purtătorul de cuvânt al ASF.

Întrebat cât ar putea dura această analiză, câteva zile sau câteva săptămâni, Daniel Apostol a răspuns ar fi speculaţie să afirme acest lucru, precizând că la finalizarea analizei va fi făcută noua propunere.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!