Specialiștii în sănătate publică sunt de părere că în iunie sau iulie vor apărea în partea continentală a SUA primele cazuri de contaminare locală cu virusul Zika. Organizarea reuniunii vine în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a apreciat că există ”tot mai multe dovezi” despre o legătură între virusul Zika și microcefalie și sindromul Guillain-Barre, o tulburarea neurologică rară care poate duce la paralizie, informează Reuters și EFE.
La summitul național, care va avea loc în Atlanta, la sediul CDC, participanții vor afla ”ultimele noutăți științifice referitoare la virusul Zika, inclusiv implicațiile pentru femeile însărcinate și strategia de control a (înmulțirii) țânțarilor”, a menționat un comunicat emis de Casa Albă. ”Totodată, întâlnirea va fi un prilej de sporire a cunoștințelor asupra celor mai bune practici de comunicare și de identificare a posibilelor deficiențe în pregătirea răspunsului la nivel federal, statal și local”, a precizat documentul citat.
Până în prezent, epidemia cu virusul Zika a afectat numeroase țări din America Latină și zona Caraibilor, dar OMS a estimat că s-ar putea extinde și în partea de nord a Americii, contaminând până la patru milioane de persoane.
Potrivit datelor difuzate de CDC, în SUA s-au raportat 261 de cazuri de îmbolnăvire cu virusul Zika. Pese o sută de persoane s-au contaminat în Porto Rico, a declarat, într-un interviu, Anne Schuchat, unul dintre adjuncții directorului CDC, adăugând că ”timpul este prețios și colaborarea este esențială” pentru prevenirea răspândirii virusului.