Ei bine, iată ce ne indică doctor balneolog Suzana Pretorian de la Danubius Health Spa Resort Sovata: „corpul nostru este într-o stare de continuă detoxifiere atâta timp cât ficatul, rinichii și colonul funcționează ca la carte. În funcție de alimentatie și de nivelul de mișcare, cantitatea de toxine neeliminate va fi diferită. Procesul intoxicării începe în copilăria timpurie și continuă toată viața până la moarte.”
Principalele sisteme de detoxifiere sunt: pielea, sistemul limfatic, ficatul, intestinul, rinichii și plămânii. Și atunci când pornești la drum ca să te detoxifiezi, e nevoie să știi că această experiență va începe cu organele de detoxifiere cele mai puțin afectate.
Va exista un focus pe curățarea colonului, a limfei și a rinichilor.
Pentru că detoxifierea celor trei organe de mai sus trebuie să o preceadă pe cea a ficatului. „Imediat după detoxifierea limfatică, se recomandă hidratare intensivă și mișcare moderată (plimbare, înot), dar nu fitness de mare intensitate”, ne explică specialistul. Și tot ea ne indică un model de plan de alimentație zlinic de detoxifiere:
Dimineața
La trezire – un pahar cu apă caldă cu lămâie și cu puțină sare. Apoi, un suc proaspăt de legume sau un suc de verdețuri diluat cu apă. După 30 de minute – o masă de fructe – dar se va mânca un singur tip de fruct. Până la prânz nu se mănâncă nimic altceva decât fructe. Se ia o pauză de minimum o oră până la dejun.
Prânzul
Începeți masa cu o cantitate mare de salată – verdețuri plus alimente amidonoase sau un singur tip de proteină animal (ori brânză ori pește, ori ou, ori carne). Până seara – beți apă, sucuri proaspete de fructe și legume.
Cina
Cina se va lua cu cel puțin 3 ore înainte de culcare. Începi tot cu o salată mare la care se adaugă o supă de legume sau un singur tip de proteină animală.
Află cum poți să-ți detoxifici ficatul pe cale naturală AICI