Scăderea în diametru a planetei Mercur este mai mare decât estimările precedente, făcute pe baza unor date furnizate de o altă sondă americană, Mariner 10, acum 50 de ani, potrivit Daily Mail.
Citeşte şi Un crater de pe Mercur a primit numele cântăreţului John Lennon
Inedit este faptul că fiecare planetă ajunge să se răcească de-a lungul vremii şi în acelaşi timp să se contracte. Cu toate acestea, Mercur este considerat un caz extrem, datorită uriaşului nucleu bogat în fier, ce are o rază de 2.020 de kilometri. Mai mult, mantaua şi scoarţa acestei planete măsoară împreună doar 420 de kilometri. Diametrul lui Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, este de doar 4.880 kilometri – cu doar 1.000 de kilometri mai mult decât diametrul Lunii.
Citeşte şi Planeta Mercur, aşa cum nu aţi mai văzut-o până acum: O lume extrem de colorată VIDEO
Noua estimare privind contracţia acestei planete a extremelor s-a bazat pe observarea formaţiunilor geologice de la suprafaţă. Paul Byrne şi colegii săi au identificat 5.934 de creste şi povârnişuri atribuite contracţiei, cu lungimi cuprinse între 9 kilometri şi 900 de kilometri. Lipsită de atmosferă, deşert de stânci când fierbinţi, când îngheţate, Mercur cunoaşte diferenţe uriaşe de temperatură între noapte şi zi (-210°C la 430°C), iar suprafaţa ei este străbătută de cratere.