Secretarii americani ai Justiţiei Bill Barr şi Apărării Mark Esper şi alţi oficiali de rang înalt sunt de asemenea vizaţi în această plângere, depusă de către ACLU şi de căte alte organizaţii de drepturi civice în contul aripiidin Washington a mişcării Black Lives Matter şi altor manifestanţi.
Câteva sute de persoane, adunate în faţa Casei Albe luni, în semn de protest faţă de moartea afroamericanului George Floyd pe mâna poliţiei, au fost dispersate cu tiruri de gaze lacrimogene, în timp ce Donald Trump făcea declaraţii în grădina Casei Albe. Manifestaţia era paşnică, iar interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii în capitala federală nu intrase în vigoare la acel moment.
Obiectivul operaţiunii era eliberarea drumului către Biserica Saint John, un lăcaş emblematic situat în apropiere, care a fost vandalizat duminică de către spărgători. Preşedintele s-a dus la biserică pe jos, imediat după alocuţiune, înconjurat de către membri ai Cabinetului său, pentru a se fotografia cu o Biblie în mână.
Citeşte şi Casa Albă apără ieşirea lui Trump cu Biblia în mână evocând personalitatea lui Winston Churchill
„Ceea ce li s-a întâmplat membrilor noştri luni seara, în capitala naţiunii, este un afront contrar tuturor drepturilor„, a denunţat April Goggans, de la Black Lives Matter DC, citată într-un comunicat emis de ACLU. „Nu vom fi reduşi la tăcere cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Este momentul să fim auziţi„, avertizează ea.
Donald Trump a fost foarte criticat din cauza acestei ieşiri. Numeroase personalităţi politice şi religioase au denunţat modul în care au fost dispersaţi manifestanţii pentru ca Trump să se ducă să agite o Biblie în faţa forografilor. Însă Casa Albă a apărat aprig decizia lui Donald Trump, evocând voinţa acestuia de a „transmite un mesaj puternic” şi comparându-l cu preierul britanic Winston Churchill în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Nu ardem biserici în Statele Unite„, a scris pe Twitter Trump joiseara, părând să se refere la acest eveniment.