UPDATE: BEC a sesizat Parchetul General în privința mai multor candidați la alegerile prezidențiale, în contextul în care în urma verificărilor instituția a constatat elemente de similitudine în semnăturile depuse de către aceștia.
„Luând în considerare cele reținute în motivarea Deciziilor Biroului Electoral Central privindu-i pe candidații Viorel Cataramă (Partidul Dreapta Liberală), Miron Cozma (candidat independent), Maria Minea (Partidul Românilor Patrioți de Pretutindeni), Cătălin Sorin Ivan (Partidul Alternativa pentru Demnitate Național), Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie), Alexandru Cumpănașu (candidat independent), Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc), Bobby George Marius Pănescu (candidat independent), în sensul că s-a constatat un număr semnificativ de semnături, prezentate ca aparținând unor persoane diferite, prezintă elemente de similitudine evidentă, de natură de a influența îndeplinirea condiției legale referitoare la numărul minim de susținători de 200.000, membrii BEC au înțeles să sesizeze organele de urmărire penală cu privire la verificarea împrejurimilor de fapt care au stat la baza constatărilor menționate în cuprinsul Deciziilor BEC indicate anterior”, transmite BEC.
Instituția amintește de o hotărâre a CCR „conform cărora cerința semnăturii, ca element al listelor de susținători intră sub incidența dispozițiilor din Codul penal pentru infracțiunea de fals în declarații, iar răspunderea prezumției de veridicitate se poate face numai prin constatarea falsului în condițiile prevăzute de lege”.
Plângerea penală pe care Biroul Electoral Central ar urma să o depună i-ar viza pe Viorel Cataramă, Miron Cozma, Alexandru Cumpănașu, Cătălin Ivan și alți doi sau trei candidați, au declarat pentru G4Media.ro surse din instituție.
În cazul dosarului de candidat depus de Viorel Cataramă, Biroul Electoral Central a decis să respingă înregistrarea candidaturii pe motiv că peste 94.000 de semnături depuse de Viorel Cataramă prezentau elemente de similitudine evidente. Cataramă a contestat decizia BEC la CCR, iar judcătorii constituţionali i-au admis contestaţia pe motiv că BEC nu are competență să se pronunțe asupra acestui aspect, însă există instituții specializate ale statului care pot face acest lucru.
De asemenea, BEC a respins şi înregistrarea candidaturii lui Miron Cozma la alegerile prezidenţiale. Potrivit deciziei BEC de respigere a candidaturii, 270.075 de semnături din totalul de 309.656 reprezintă, de fapt, fotocopii sau conţin elemente de similitudine evidentă.