Plângerea penală împotriva înaltei feţe bisericeşti a fost formulată de către ”Asociaţia pentru Libertatea de Conştiinţă”. Emil Moise, reprezentantul legal al asociaţiei, îi acuza atât pe ÎPS Teodosie, cât şi pe alţi doi preoţi de infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Pe 14 mai, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a dispus clasarea cauzei.
“În urma cercetărilor, Parchetul a constatat că în evidenţa DSP Constanţa nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care «să fi fost legate de oficierea slujbelor religioase» şi nici nu au existat suspiciuni de infectare în rândul preoţilor din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. Totodată, Parchetul a mai constatat că infracţiunea prevăzută de Codul Penal nu a fost săvârşită de către reprezentanţii Bisericii, întrucât aceştia nu au încălcat măsuri stabilite expres prin lege. În astfel de situaţii, analiza juridică prevede necesitatea existenţei unor măsuri de prevenire sau combatere a bolii cu caracter imperativ şi nu caracter de recomandare. Prin urmare, recomandările diverselor instituţii nu pot constitui bază legală pentru încălcarea unui articol din Codul penal”, se arată într-un comunicat transmis de Arhiepiscopia Tomisului.
Totodată, Parchetul a constatat şi faptul că aspectele religioase şi medicale, la care se făcea referire în plângerea penală, nu sunt de natură penală.
În luna martie, Arhiepiscopul Tomisului a împărtăşit mai multe persoane cu aceeaşi linguriţă, gest interzis în starea de urgenţă din cauza riscului mare de răspândire a infecţiei cu noul coronavirus. Ca urmare a acelui episod, Direcţia de Sănătate Publică Constanţa a solicitat interzicerea folosirii unei singure linguriţe pentru împărtăşirea mai multor credincioşi, recomandarea fiind aceea de utilizare a linguriţelor de unică folosinţă.
Arhiepiscopia Tomisului a replicat, la acel moment, că împărtăşirea cu aceeaşi linguriţă se practica în întreaga Patriarhie Română şi recomanda ca o eventuală discuţie referitoare la folosirea linguriţelor unice să se poarte între autorităţi şi reprezentanţii Patriarhiei Române.
Arhiepiscopul Tomisului a continuat, însă, să împărtăşească credincioşi chiar şi după ce reprezentanţii Bisericii au căzut de acord să amâne acest ritual până ce toate Bisericile Ortodoxe vor ajunge la o soluţie comună. La mijlocul lunii mai, ÎPS Teodosie a împărtăşit mai mulţi copii cu aceeaşi linguriţă, cei mici fiind şterşi la gură cu acelaşi prosop. Arhiepiscopia Tomisului şi-a apărat reprezentantul la acel moment argumentând că împărtăşirea nu a fost ilegală, întrucât IPS Teodosie nu a încălcat nicio lege sau canon bisericesc, care ar interzice actualmente împărtăşania.
La acel moment, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis că ”nu este vorba despre vreun pericol legat de împărtăşirea în sine, dar ostentaţia cu care înţeleg ca s-a procedat, după ce s-au făcut publice aceste îndrumări, nu onorează pe nimeni”.
Patriarhia Română a anunţat că va lua o deczie în legătură cu împărtăşania comună după data de 1 iunie.