Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, împreună cu secretarul de stat, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cu prefectul Capitalei, Mihai Toader, precum și alături de experți și profesori ai Universității Tehnice de Construcții București, proiectanți si constructori au inspectat astăzi Planșeul Unirii.
Încă din luna august s-a semnat contractul referitor la lucrările pentru refacerea planșeului de peste Dâmbovița, lucrări care vor transforma centrul capitalei într-un adevărat șantier.
Reabilitarea propriu-zisă începe în luna octombrie iar lucrările vor dura doi ani și vor fi efectuate în mai multe etape pentru a nu bloca traficul.
Primarul Daniel Băluță a vizitat interiorul Planșeului Unirii astăzi și a efectuat o inspecție de urgență ale cărei concluzii au fost dure. Planșeul, conform primarului, este într-o stare care reprezintă un risc pentru toți bucureștenii. Acesta a fost însoțit de jurnaliștii Antena 3 CNN, care au imortalizat starea avansată de degradare a Planșeului.
„În urmă cu o lună de zile, la vizita periodică pe care experţii o fac în completarea expertizei realizată, au apărut zone la care nivelul de degradare a ajuns în punctul numărul V, astfel încât, din păcate pentru noi toţi, aşa cum vedeţi, această lucrare reprezintă un risc major pentru bucureşteni, un risc major pentru noi toţi”, a declarat primarul Sectorului 4.
Edilul atenționează că lucrarea este una de importanță deosebită și că trebuie acționat la timp pentru a preveni o tragedie.
„O construcţie pe care trec zilnic zeci de mii de oameni, fie în calitate de pietoni, fie cu autoturismele sau cu mijloacele de transport în comun. Tot ce vedeţi aici ne spune că trebuie să acţionăm la timp. Să ne imaginăm ce s-a întâmplat acum 6 ani cu Viaductul Morandi, atunci au murit 35 de oameni. Nu ne putem permite, niciunul dintre noi, sub nici o formă o tragedie aici.”, a spus Băluță.
„Aici nu este vorba de o disconfortul circulaţiei, nu e o dispută, ci este o problemă de siguranţă, o problemă de viaţă şi de moarte (..) Această structură stă să se prăbuşească, este o realitate”, a mai declarat edilul.
Experții în domeniu au întocmit un punct de vedere cu privire la starea planșeului și au avut concluzii șocante.
Aceștia constată că de la realiarea ultimei expertize tehnice, care încadrează Planșeul în starea tehnică IV din V, degradarea s-a accentuat și consecințele pot fi grave, precum ruperea plăcilor de beton.
Încă din august s-a vorbit despre faptul că Planșeul Unirii are elemente de siguranță care se pot prăbuși din moment în moment.
Este nevoie de semnătura primarului capitalei, Nicușor Dan, pentru începerea construcțiilor, însă aceasta întârzie deoarece edilul consideră că în unele zone nu este necesară o reconstrucție de la zero.