Planta care calmează durerile de cap este o sursă bogată de vitamina C. Totodată, conţine un procent ridicat de betacaroten, calciu, potasiu, sodiu şi salicilaţi, substanţe care contribuie la întărirea sistemului imunitar. Studii de dată recentă relevă faptul că ciuboţica-cucului conţine şi prostaglandina E1, o substanţă asemănătoare unui hormon, cu efecte antiinflamatoare, antivirale şi cicatrizante.
Atenţie, însă! Tratamentul cu ciuboțica-cucului este contraindicat persoanelor care îşi administrează anticoagulante, femeilor însărcinate şi persoanelor alergice la aspirină.
Siropul de rădăcini de ciuboțica-cucului se prepară astfel: spală bine rădăcinile plantei, lasă-le la zvântat, apoi toacă-le mărunt. Pune-le într-un borcan de 400 g astfel încât borcanul să fie umplut doar o treime. Completează restul cu miere lichidă, amestecând continuu. La sfârşit, așază capacul şi lasă la macerat, la temperatura camerei, timp de trei-patru săptă- mâni. Din acest sirop, se consumă două lingurițe de trei ori pe zi.
Când durerea de cap nu-ţi dă pace sau când nu-ţi poţi calma nervii, apelează la pulberea de ciuboțica-cucului. Florile se pun la uscat la umbră și se macină cât mai fin folosind râşniţa de cafea. În acest fel, se obține o pulbere uşor parfumată. Aceasta se păstrează într-un borcan bine închis. Se administrează din acest produs o linguriţă rasă, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Planta se ţine sub limbă timp de un sfert de oră, după care se înghite cu apă, potrivit taifasuri.ro
Siropul obţinut din această plantă stopează atât tusea convulsivă, cât și pe cea iritativă și uscată. În acest scop, se administrează o lingură cu sirop de rădăcini de ciuboţica-cucului, în doze succesive. Acesta dezinfectează căile respiratorii, reface epiteliile şi stimulează imunitatea, ajutând, totodată, la eliminarea secreţiilor nocive de la nivelul gâtului.
Citeste si Remediul-minune pentru hemoroizi. Calmează pe loc simptomatologia
Pentru calmarea durerilor de dinți și de cap, se folosește tinctura de ciuboțica-cucului. Aceasta se prepară dintr-o linguriță cu pulbere și rădăcină la 200 ml oțet de vin. Se lasă la macerat timp de cinci zile. Se strecoară și se depozitează în sticle închise la culoare.
Ceaiul de ciuboțica-cucului ajută și la reglarea metabolismului, eliminarea pietrelor de la vezica biliară și este util în tratamentul afectiunilor gastrointestinale. Pentru prepararea ceaiului, combină florile de ciuboţica-cucului cu cele de soc. Pune o jumătate de lingură cu fiecare plantă într-o cană şi toarnă peste ele 500 ml apă clocotită. Lasă la infuzat timp de zece minute.
Filtrează, îndulceşte cu miere şi bea preparatul cât mai fierbinte. Se consumă patru-cinci căni pe zi.