Menține sănătatea creierului
Rozmarinul stimulează sistemul nervos central, determină irigarea și oxigenarea cerebrală, îmbunătățind astfel memoria și sporind capacitatea de concentrare. Este recomandat pentru prevenirea epuizării intelectuale, mai ales în perioada examenelor, pentru combaterea tulburărilor cognitive sau a demenței. Toarnă o cană de apă fierbinte peste 2 lingurițe de rozmarin uscat și lasă 5 minute la infuzat. Bea 2 căni în fiecare zi, cu 30 de minute înainte de mese.
Citeşte şi Fructe şi legume care menţin creierul sănătos
Elimină stresul
Deoarece reduce nivelul cortizolului, uleiul de rozmarin ajută la eliminarea stresului cronic, la îmbunătățirea stării de spirit și la prevenirea apariției tulburărilor de anxietate. Pune 3-4 picături de ulei esențial la încheietura mâinii sau în lampa de aromaterapie și fă zilnic inhalații, minimum 5 minute.
Reglează tensiunea arterială
Tinctura de rozmarin este recomandată persoanelor care suferă de hipertensiune sau hipotensiune deoarece are capacitatea de a regla tensiunea arterială. O prepari din 10 grame de frunze uscate și mărunțite, peste care adaugi 100 ml de alcool dulbul rafinat și o lași o săptămână la macerat. Ține o cură de o lună în care iei zilnic câte 20-40 de picături de tinctură dizolvate într-un pahar cu apă.
Stimulează imunitatea
Grație conținutului ridicat de antioxidanți și substanțe bioactive, rozmarinul are o acțiune benefică asupra sistemului imunitar. Este folosită pulberea, care se obține prin măcinarea plantei cu o râșniță electrică. Iei ½ linguriță de 4 ori pe zi, înainte de mese. O ții 10-15 minute sub limbă, apoi o înghiți cu apă.
Atenție!
Remediile cu rozmarin sunt contraindicate femeilor gravide sau care alăptează. De asemenea, supradozarea poate produce stări de greață, crampe abdominale sau edeme pulmonare.