Leurda este o plantă care poate să fie găsită în pădurile din Europa Centrală, care nu a putut fi aclimatizată în alte regiuni. Această plantă înflorește de obicei în perioada aprilie-iunie. Leurda se găsește la noi în țară, doar că din păcate doar primăvara. Dacă până acum nu făcea parte din meniul tău, trebuie să începi să o iei în calcul, deoarece are beneficii extraordinare pentru organismul tău. Cercetătorii din Germania au desemnat leurda drept „planta mileniului III” tocmai datorită proprietăților ei curative extrem de puternice.
Aceasta este o plantă perenă și poate crește până la înălțime de 25-30 de centrimetri. Aceasta este cultivată în special pentru frunze, care se recoltează primăvara, chiar înainte de înflorirea plantei. Frunzele acestea pot fi folosite în stare proaspătă sau congelate. Ele pot fi folosite în extrem de multe rețete.
Planta poate fi consumată sub formă de salată, suc, infuzie, decoct, tinctură, acţionează favorabil în numeroase afecţiuni. Frunzele de leurdă conțin uleiuri volatile, sulfură de alil, care imprimă gustul şi mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium, carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloza, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine
Planta are efect detoxifiant și depurativ. Astfel te poți asigura că ai sângele curățat, la fel și ficatul, stomacul, intestinele. De asemenea, are un puternic efect antiseptic, batericid, antitoxic, diuretic, hemostatic, hipotensiv, antisclerotic, vermifug, stimulator al contracţiilor uterine.
Totodată, leurda este extrem de utilă în boli gastrointestinale, cardiovasculare, reduce hipertensiunea arterială, previne arteroscleroza coronariană. Planta poate ajuta în scăderea colesterolului, prevenind accidentele vasculare, apariţia trombozei şi tromboflebitei, dizolvă plăcile de colesterol şi este bună împotriva tuberculozei pulmonare, bronşitei, ajută în boli ale căilor respiratorii.
Mâncare de leurdă și ștevie
Mâncarea de leurdă și ștevie este una dintre cele mai apreciate rețete cu leurdă și se pregătește simplu și rapid.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Ceapa și ardeiul tăiat după preferințe se călesc ușor în ulei de măsline, apoi se adaugă ștevia și leurda, câteva secunde. Se adaugă sosul se roșii și se mai lasă 4-5 minute la fiert. Se asezonează cu sare și piper după gust. Mâncarea de leurdă și ștevie poate fi consumată ca atare sau ca garnitură alături de o friptură de vită sau de miel.
Sos pesto de leurdă
Dacă iubești sosul pesto, aceasta este o alternativă delicioasă și foarte simplu de preparat. Pentru un gust aparte putem adăuga în rețeta de soso pesto de leurdă și câteva bucățele de miez de nucă.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Adaugă leurda, mugurii de pin și sarea în blender șimixează până se transformă într-o pastă. Adaugă apoi, treptat, uleiul de măsline și sarea. Asta este tot.