În preajma Crăciunului, gospodinele se pregătesc zile întregi pentru a sărbători Nașterea Domnului așa cum se cuvine. Așa că, acestea fac curățenie în toată casa, gătesc nenumărate preparate culinare, și desigur, ornează locuința după bunul plac.
Spiritul sărbătorilor este adus și de decorațiuni, iar culorile care predomină sunt roșu și alb. Ei bine, una dintre plantele care face senzație în fiecare an este Crăciunița, cumpărată de toți românii.
Crăciunița sau Steaua Crăciunului este o plantă a cărei frunze își schimbă culoarea în preajma Nașterii Domnului, devenind o podoabă din ce în ce mai utilizată în decorarea meselor de sărbători sau a locuințelor.
Chiar și așa, specialiștii nu le recomandă oamenilor să le țină în interiorul casei prea mult timp.
Potrivit cercetătorilor Băncii de Resurse Vegetale Genetoce (BRGV), Crăciunița este foarte toxică, motiv pentru care ar trebui țină departe de copii sau de animale.
„Vorbim despre o plantă cunoscută şi apreciată, chiar în această perioadă ea se află la loc de cinste pentru că este un simbol al Crăciunului. Înfloreşte acum, în perioada aceasta a Crăciunului şi din acest motiv a primit şi denumirea populară de Crăciuniţă.
Această plantă decorativă care arată foarte frumos, cu frunze de la verde până la roşu foarte aprins, în degrade, este apreciată din punct de vedere ornamental, însă trebuie să avem mare grijă pentru că, pe cât este de frumoasă, pe atât de toxică este.
Trebuie să avem grijă atunci când o îngrijim, în special când îi rupem frunzele, lăstarii, trebuie să ne spălăm bine pe mâini cu săpun, pentru că sucul acela dacă rămâne pe mâini şi ducem mâna la ochi, la gură, putem să avem iritaţii destul de dure sau foarte grav, putem să facem toxiinfecţie alimentară.
Mare atenţie şi la copii în perioada aceasta, mai ales cei care sunt mici, lăsaţi nesupravegheaţi şi care au tendinţa de a duce la gură tot ceea ce prind. Ar fi un mare pericol ca aceste plante să fie lăsate în preajma copiilor. Sunt frumoase, ornamentale, dar sunt toxice”, a declarat directorul BRGV, Costel Vînătoru, potrivit Observator.ro.
Citește și 8 plante de apartament care purifica aerul din casa
De asemenea, există și alte plante periculoase, cum ar fi Cetina de tisă, o plantă care poate provoca și moartea.