La Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj, se cultivă cu succes planta din care se obține cel mai scump condiment din lume, șofranul. Înainte de anul 2008, prețul acestui condiment depășea chiar și cel al aurului.
Chiar și în ziua de astăzi, șofranul rămâne un condiment extrem de valoros și costisitor. Totuși trebuie reținut faptul că ese nevoie atât de răbdare cât și de abilitate din partea celor care îl cultivă pentru colectarea manuală a acestuia.
Cultivatorii sunt atrași de șofran, deși procesul de creștere a acestei plante este migălos și recoltarea ei, pentru a extrage prețiosul condiment, este o sarcină extrem de dificilă.
,,Am reușit să cultivăm cu succes Crocus sativus, planta ale cărei stigmate sunt folosite pentru a obține cel mai scump condiment din lume, șofranul”, a anunțat Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj, informează Știri de Cluj.
„Vino să descoperi această plantă fascinantă, o specie cultivată pe scară largă în Asia de Sud-Vest, dar originară din Grecia, care acum prosperă în condițiile de la Cluj!”, mai anunță Grădina Botanică, potrivit sursei citate.
„Grădina Botanică este deschisă de luni până duminică, între orele 09:00 și 19:00, iar ultimele bilete se pot achiziționa până la ora 18:00”.
Înainte de 2008, prețul acestui condiment îl depășea chiar șii pe cel al aurului. Astăzi, rămâne un produs extrem de valoros, dar pentru a recolta manual șofranul, cultivatorii trebuie să aibă răbdare și pricepere.
Cei mai mari producători de șofran se regăsesc în Iran, India, Franța și Grecia. Șofranul este considerat cel mai scump condiment din lume, cu prețuri care variază între 30.000 și 45.000 de euro pe kilogram (equivalentul a 30-45 de euro pe gram), iar această valoare reflectă munca manuală necesară pentru a colecta florile de crocus.
Asemenea altor produse valoroase precum vanilia, trufele sau caviarul, prețul șofranului este influențat de dificultatea procesului de producție, de raritate și de calitate. Procesul complet manual de recoltare este unul dintre factorii majori care contribuie la costurile sale.
Timp de o lună, în fiecare dimineață, după răsăritul soarelui, florile proaspete sunt atent culese, o activitate meticuloasă și delicată. Astfel, costul forței de muncă reprezintă o parte semnificativă din prețul șofranului, indiferent de țara în care se desfășoară recoltarea.
Pentru a obține un kilogram de șofran uscat pur sunt necesare aproximativ 150.000-250.000 de flori. Un culegător priceput poate aduna în jur de 1.200 de flori pe oră, iar în condiții ideale, un culegător foarte experimentat poate ajunge să recolteze până la 2.000 de flori pe oră.
Prețul ridicat al șofranului este pe deplin justificat de valoarea sa culinară excepțională. Acest condiment servește ca un puternic enhancer natural de arome, oferind o paletă gustativă unică, cu note lemnoase, florale, fructate, și subtile nuanțe de fân, lemn dulce, miere și caramel.