Amarantul este considerat “planta frumuseţii veşnice” şi este o plantă vindecătoare. Poate fi introdusă în alimentaţie sub diverse forme: fie sub formă de salate sau ceaiuri, fie sub formă de ulei.
„Creasta cocoșului sau Amarantul este o plantă cu foarte multe beneficii. Ea arată ca o creastă și se mai numește și planta nemuritoare. Chiar este o plantă vindecătoare. Frunzele ei se folosesc în salate sau ceaiuri, în timp ce semințele se pot folosi pentru ulei sau pot fi măcinate și puse în făină. Amarantul este bogat în vitamina K și acid folic. Substanțele din interiorul plantei nemuritoare pot duce la oprirea modificării celulelor anormale.
În ceea ce privește contraindicațiile, cei cu probleme la fiere, adică cei cu pietre, nu trebuie să folosească această plantă. Planta nemuritoare mai este benefică și pentru sănătatea oaselor. Pentru copii, se poate da ulei din această plantă. Este bună și pentru rahitism„, a spus Lidia Fecioru, în cadrul rubricii Leacul zilei din emisiunea Adevăruri ascunse de la Antena 3.
Cele mai importante beneficii pentru sănătate ale consumuluir euglat de amarant sunt următoarele:
1. Reduce inflamaţiile, graţie efectului său antiinflamator. Inflamaţia contribuie la dezvoltarea bolilor cronice, fiind asociată cu afecțiuni precum cancerul, diabetul și tulburările autoimune. Într-un studiu în eprubetă, amarantul a reușit să reducă mai mulți markeri responsabili de inflamații, iar, în mod similar, un studiu realizat pe animale a arătat că această pseudocereala ajută la inhibarea producției de imunoglobulină E, un tip de anticorp implicat în inflamația alergică, potrivit paradisulverde.com
2. Reglează nivelul colesterolului. Un studiu realizat pe pui a raportat că o dietă care conține amarant a scăzut colesterolul total cu până la 30% și colesterolul LDL rău cu până la 70%.
3. Ajută la pierderea în greutate. “Planta frumuseţii veşnice” este bogată în fibre și proteine, astfel încât ajută la eliminarea kilogramelor în plus. Un mic-dejun bogat în proteine scade nivelul de grelină, hormonul foamei. Fibrele pe care amarantul le conţine stimulează tranzitul intestinal şi ajută la istalarea rapidă a senzaţiei de saţietate.