Planta-înger care e de aproape 20 de ori mai valoroasă decât grâul. Cereala face parte din familia gramineelor, la fel ca și grâul. Acesta se deosebește de ruda sa prin faptul că are un singur bob în spic, învelit bine.
Boabele sale se mențin în înveliș chiar și după treierat, ceea ce face ca făina să fie mai bogată în carotenoizi, iar culoarea lui se apropie de un galben închis. Deși are un aport scăzut de gluten și aportul mare de elemente nutritive, această cereală nu a intrat în atenția fermierilor.
Un kilogram de făină din alac se vinde pe Internet cu 36 lei, un preț fabulos, față de 2 lei/kg, cât se obține pe făina albă de grâu.
Alacul este una dintre cele mai vechi plante cultivate în istoria omenirii și se crede că a fost folosit încă de acum 7.000-8.000 de ani. Este o cereală rudă cu grîul, plină de substanțe nutritive, vitamine, minerale și compuși organici esențiali pe care alte cereale și varietăţi de grîu nu le conțin, ceea ce ar putea explica interesul reînnoit pentru alac. Denumirea științifică a acestui vechi preparat alimentar este Triticum spelta, dar este mai cunoscut sub denumirea de grîu nedecorticat sau grîu spelt. Se găseşte în supermarketuri și magazine de produse naturiste. Făina poate fi folosită pentru pâine, paste și produse de panificație (pizza). În Bavaria și Belgia, din alac se face bere.
Iată beneficiile alacului:
1. Facilitează digestia. Fibrele dietetice ajută la stimularea tranzitului intestinal, accelerarea absorbției nutrienților și ameliorarea unor afecţiuni precum constipația, balonarea, crampele, diareea și problemele gastrointestinale mai grave, cum ar fi ulcerele. Alacul are unul dintre cele mai ridicate conținuturi de fibre dietetice dintre toate soiurile de grîu.
2. Ţine sub control colesterol. Fibrele alimentare dietetice pot interacționa cu procesele de absorbție a colesterolului și inhibă absorbția colesterolului din alimente. De fapt, alacul poate viza în mod specific colesterolul rău și îl poate elimina din organism.
3. Îmbunătățește circulația sîngelui. Nivelele ridicate de fier și cupru din alac se combină pentru a crește semnificativ circulația sîngelui. Fierul și cuprul sînt esențiale pentru crearea globulelor roșii, iar creşterea fluxului de sînge în tot corpul înseamnă o oxigenare suplimentară a organelor și țesuturilor, accelerarea vindecării, niveluri de energie amplificate și un metabolism mai bun. Creșterea circulației poate accelera și creșterea părului, în timp ce conținutul de fier previne anemia.
4. Reglează hormonii. Niacina este una dintre vitaminele esențiale care se găsesc în cantități semnificative în alac. Joacă un rol cheie în funcţionarea glandelor suprarenale, în special în producția de hormoni sexuali.
5. Îmbunătățește sănătatea oaselor. Alacul are o gamă impresionantă de minerale esențiale necesare pentru sănătatea oaselor. Aceste minerale contribuie la dezvoltarea țesutului osos, prevenind astfel osteoporoza și alte afecțiuni legate de vîrstă care slăbesc sau degradează oasele din organism.
6. Stimulează imunitatea. Tiamina stimulează sistemul imunitar și mecanismele defensive ale corpului, în același timp relaxînd stresul psihic și anxietatea. Alacul este una dintre puţinele cereale care se pot lăuda cu un nivel semnificativ de tiamină.
Citește și: Aloe vera vindeca boli. De ce e considerata planta-minune
7. Controlează diabetul. Deși zahar urile simple și carbohidrații sînt cunoscuți ca fiind periculoși pentru diabetici, conținutul ridicat de fibre din alac poate contracara aceste efecte și poate ajuta la reglarea eliberării și descompunerii acestor zaharuri simple în glucoză. Prin reglarea eliberării de insulină și glucoză în organism, alacul ajută la gestionarea diabetului zaharat.
Citește și: Ce este „ibuprofenul” vegetal. Planta despre care cercetătorii cred că ar putea vindeca cancerul