Studiile făcute de specialiștii în nutriție arată că 85% din populație consumă mult mai multă sare decât are nevoie organismul. Aceștia avertizează că excesul de sare nu ne afectează pe moment, însă repercursiunile vor apărea, cu siguranță, în timp.
Citiți și: Planta minune menționată în Biblie despre care se spune că vindecă orice boală
Aceștia recomandă ca în medie să consumăm aproximativ șase grame de sare pe zi, adică o linguriță. Îngrijorător este că alimentele pe care le consumăm periodic conțin deja 75% din sarea de care avem nevoie.
Mai exact, consumul de sare în exces duce la hipertensiune arterială, osteoporoză sau agravarea unor boli instalate deja în organism, potrivit antena3.ro
Așadar, specialiștii au ajuns la concluzia că există alternative la banala sare, care sunt extrem de sănătoase pentru organism.
Țelina, arpagicul, ceapa, prazul sunt câteva dintre legumele care pot înlocui sarea în alimentație. Pe de altă parte, tarhonul, dafinul, chimionul, busuiocul, pătrunjelul, șofranul, boiaua, piperul și cimbrul pot fi folosite la condimentarea mâncărurilor.
Cimbrul și speciile de plante aromatice din familia lui sunt foarte bune antireumatice, antiseptice, antispasmodice, antimicrobiene, cardiace, carminative, diuretice și expectorante.
Datorită efectelor sale anxiolitice, cimbrul poate fi folosit cu succes pentru a reduce anxietatea. Studiile arată că cimbrul poate scădea nivelul de stres, deoarece conține vitamina B6, care are un puternic efect asupra neurotransmițătorilor din creier care declanșează eliberarea de hormoni ai stresului.
De asemenea, planta minune ajută la tratarea tusei și a altor afecțiuni respiratorii cum ar fi: congestia nazală, sinuzita, bronșita sau astmul bronșic. Cei care au o tuse productivă poate fi atenuată dacă alegem să consumăm ceai de cimbru.
Mai mult decât atât, cimbrul luptă împotriva infecțiilor intestinale, dar este și un bun antibiotic natural pentru tratarea disbiozei intestinale. Uleiul esențial de cimbru are efecte împotriva creșterii bacteriene.
Și asta nu e tot. Cimbrul este bogat în vitamina C și ajută ca întărirea sistemului imunitar și este un aliat de nadejde în cazul producției de colagen, care ne ajută pentru repararea și regenerarea celulelor, țesuturilor, mușchilor și vaselor de sânge. Sarea în exces crește tensiunea arterială, însă consumul de cimbru o scade.
Un studiu realizat recent arată că cimbrul poate fi o alternativă viabilă la Ibuprofen, cu mult mai puține efecte secundar și este una dintre plantele cu cea mai mare concentrație de antioxidanți printre care și luteina și zeaxantina.
Citiți și: Limba Soacrei, planta minune pe care e musai să o ai în casă. Este recomandată chiar şi de NASA